Sos mięsny:
- 1 kg mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
- 1 ząbek czosnku;
- 1 puszka całych pomidorów w zalewie (400 g - masa netto wraz z zalewą);
- 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego (150 g);
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki;
- 1 łyżka suszonej bazylii;
- Sól;
- Pieprz.
- 500 g serka wiejskiego;
- 1 jajo;
- 1/4 szklanki startego parmezanu;
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki;
- 1/2 łyżeczki soli.
- 12 płatów makaronu do lazanii;
- 300 g startej mozzarelli;
- Olej do smażenia;
- 1/4 szklanki startego parmezanu do posypania lazanii po wierzchu;
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki do posypania po wierzchu.
Sposób przygotowania:
- Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
- Parmezan zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach (na pył).
- Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podsmażać na średnim ogniu, aż mięso stanie się złociste. Z patelni z podsmażonym mięsem mielonym odlać większość tłuszczu, który wytopił się z mięsa podczas smażenia.
- Następnie dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, drobno posiekaną natkę pietruszki, suszoną bazylię oraz sól (około 1/2 łyżeczki). Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos mięsny przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia.
- W międzyczasie przygotować sos z serka wiejskiego. Do średniej miski wbić jajo i roztrzepać widelcem. Dodać serek wiejski, natkę pietruszki, parmezan oraz sól i wymieszać.
- Na dno naczynia żaroodpornego położyć 4 suche płaty makaronu do lazanii (płaty powinny ściśle do siebie przylegać, ewentualnie lekko na siebie nachodzić). Na makaron położyć 1/3 sosu z serkiem wiejskim, na sos 1/3 startej mozzarelli, a na mozzarellę 1/3 sosu mięsnego. Postępować według tego schematu z kolejnymi, 2 warstwami lazanii - łącznie powinny być 3 warstwy makaronu, 3 warstwy sosu z serkiem wiejskim, 3 warstwy mozzarelli i 3 warstwy sosu mięsnego. Ostatnią, wierzchni warstwą lazanii jest sos mięsny.
- Wierzch lazanii (tj. warstwę sosu mięsnego) posypać startym parmezanem (1/4 szklanki) i drobno posiekaną natką pietruszki (1 łyżka).
- Naczynie z lazanią przykryć (u mnie folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec pod przykryciem przez około 30 - 40 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do lekkiego wystudzenia na około 10 minut. Inaczej będzie się rozpadać!
- Lazanię podawać ciepłą, udekorowaną świeżymi listkami bazylii.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób.
- Mozzarellę można zastąpić żółtym, łatwotopliwym serem np. goudą czy ementalerem.
- Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: wieprzowego, wieprzowo-wołowego, drobiowego.
- Lazanii nie należy kroić bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Musi ona odczekać około 10 minut, aby pokrojona się nie rozpadała.
- Kupując makaron do lazanii, należy wybrać taki, który nie wymaga wstępnego gotowania. Taki makaron będzie miękki po wyjęciu lazanii z piekarnika.
- Potrawa jest idealna do zamrożenia. Lazanię wystarczy po przygotowaniu, a przed upieczeniem, wystudzoną do temperatury pokojowej, przykryć szczelną pokrywką lub warstwą folii spożywczej i dwoma warstwami folii aluminiowej, włożyć do zamrażarki i przechowywać przez około 1 miesiąc.
Po wyjęciu z zamrażalnika (zdjęciu pokrywki/folii spożywczej i jednej warstwy folii aluminiowej) lazanię można:
- całkowicie rozmrozić (w tym celu wstawić do lodówki na 24 godziny) i zapiekać, pod przykryciem z 1 warstwy folii aluminiowej, zgodnie z przepisem przez 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni lub
- nie rozmrażać, wstawić od razu do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i podgrzewać przez 30 - 45 minut (czasami nawet do 1 godziny), po czym zwiększyć temperaturę do 180 stopni i zapiekać zgodnie z przepisem przez 30 - 40 minut.
Tak więc przygotowaną lazanię można:
- Upiec od razu po przygotowaniu;
- Nieupieczoną przykryć folią aluminiową, wstawić do lodówki na max. 2 dni i upiec, gdy będzie potrzebna;
- Nieupieczoną przykryć folią aluminiową i zamrozić.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń