poniedziałek, 15 maja 2017

Makaron w sosie serowo-szpinakowym

 Składniki:
  1. 500 g krótkiego makaronu (u mnie penne);
  2. Opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku (450 g);
  3. 2 łyżki masła;
  4. 1 czubata łyżka mąki pszennej;
  5. 150 g łatwo topliwego, żółtego sera (u mnie biały cheddar);
  6. 1 i 1/2 szklanki mleka;
  7. 3 - 4 ząbki czosnku;
  8. Szczypta gałki muszkatołowej;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
1 szklanka = 250 ml

 Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
  3. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  4. Szpinak rozmrozić i przełożyć na patelnię. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać i podsmażać na małym ogniu, aż znaczna część wody ze szpinaku odparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia.
  5. W rondelku, na małym ogniu, rozpuścić masło. Rozpuszczone masło posypać mąką pszenną i energicznie wymieszać (najlepiej trzepaczką kuchenną), aby nie było grudek. Dodać 1/3 szklanki mleka i energicznie wymieszać. Gotować na średnim ogniu, aż do delikatnego zgęstnienia sosu. Postępować w ten sposób do całkowitego wykorzystania mleka (tj. 1 i 1/2 szklanki).
  6. Następnie do sosu dodać starty ser, startą gałkę muszkatołową i wymieszać. Po dodaniu sera sos bardzo szybko gęstnieje. Zdjąć z ognia.
  7. Do rondelka z sosem serowym przełożyć podsmażony szpinak z czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
  8. Do odcedzonego makaronu dodać sos serowo-szpinakowy i wymieszać.
  9. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!

 Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 5 osób.
  2. Sos należy przygotowywać jednocześnie z gotowaniem makaronu.
  3. Do sosu najlepiej użyć łatwo topliwego gatunku żółtego sera jak np. cheddar, gouda czy ementaler.
  4. Ułożony na talerzach, gorący makaron można dodatkowo posypać odrobiną startego, żółtego sera - w ten sposób uzyska się efekt ciągnącego sera.
  5. Makaron jest łatwy i szybki w przygotowaniu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >