- 500 g krótkiego makaronu (u mnie penne);
- Opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku (450 g);
- 2 łyżki masła;
- 1 czubata łyżka mąki pszennej;
- 150 g łatwo topliwego, żółtego sera (u mnie biały cheddar);
- 1 i 1/2 szklanki mleka;
- 3 - 4 ząbki czosnku;
- Szczypta gałki muszkatołowej;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
- Szpinak rozmrozić i przełożyć na patelnię. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać i podsmażać na małym ogniu, aż znaczna część wody ze szpinaku odparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia.
- W rondelku, na małym ogniu, rozpuścić masło. Rozpuszczone masło posypać mąką pszenną i energicznie wymieszać (najlepiej trzepaczką kuchenną), aby nie było grudek. Dodać 1/3 szklanki mleka i energicznie wymieszać. Gotować na średnim ogniu, aż do delikatnego zgęstnienia sosu. Postępować w ten sposób do całkowitego wykorzystania mleka (tj. 1 i 1/2 szklanki).
- Następnie do sosu dodać starty ser, startą gałkę muszkatołową i wymieszać. Po dodaniu sera sos bardzo szybko gęstnieje. Zdjąć z ognia.
- Do rondelka z sosem serowym przełożyć podsmażony szpinak z czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
- Do odcedzonego makaronu dodać sos serowo-szpinakowy i wymieszać.
- Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 5 osób.
- Sos należy przygotowywać jednocześnie z gotowaniem makaronu.
- Do sosu najlepiej użyć łatwo topliwego gatunku żółtego sera jak np. cheddar, gouda czy ementaler.
- Ułożony na talerzach, gorący makaron można dodatkowo posypać odrobiną startego, żółtego sera - w ten sposób uzyska się efekt ciągnącego sera.
- Makaron jest łatwy i szybki w przygotowaniu.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńTo połączenie smakowe to mój faworyt.
OdpowiedzUsuń