Składniki:
- 2 łyżeczki chili w proszku;
- 1 i 1/2 łyżeczki kuminu;
- 1/2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki w proszku;
- 1/2 łyżeczki płatków chili;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego;
- 1/4 łyżeczki suszonej cebuli;
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano;
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki przyprawy do Taco wsypać do słoiczka i dokładnie wymieszać.
- Spróbować i ewentualnie dodać do smaku więcej soli i/lub czarnego pieprzu
- Przyprawę przechowywać w szczelnie zakręconym/zamkniętym słoiku/pojemniku.
- Z podanych składników wychodzi 1 porcja przyprawy. W słoiku widocznym na zdjęciu jest 9 porcji (wszystkie składniki pomnożone razy 9) przyprawy.
- W celu wykonania 6 porcji przyprawy należy wymieszać ze sobą: 1/4 szklanki (tj. 4 łyżki) chili w proszku, 3 łyżki kuminu, po 1 łyżce wędzonej, słodkiej papryki, płatków chili oraz soli oraz po 1 i 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, suszonej cebuli, oregano oraz czarnego pieprzu.
- Kumin (kmin rzymski) to nie to samo, co stosowany w kuchni polskiej kminek.
- Przyprawę do Taco należy przechowywać w szczelnie zamkniętym/zakręconym pojemniku/słoiku.
- Przyprawa idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs tj. do drobiu, wołowiny, wieprzowiny. Można ją dodawać do zup, sałatek, dipów, kebabów oraz wszystkich potraw kuchni meksykańskiej.
- 1 łyżeczka = 5 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 szklanka = 1 cup = 240 ml.
Świetna przyprawa, sam ostatnio taka przygotowałem, sprawdza się nie tylko do tacos, ale kurczaka i innych potraw mięsnych ;)
OdpowiedzUsuńJa właśnie na stronie https://zielonysrodek.pl/domowe-najlepsze-przyprawa-meksykanska/ znalazłam przepis na domową przyprawę meksykańską i też na pewno sprawdzę, bo lubię meksykańskie smaki, a takiej przyprawy będę mogła użyć do dowolnych potraw. Lubię eksperymentować w kuchni.
OdpowiedzUsuń