Składniki:
- 2 puszki białej fasoli konserwowej (każda po 540 g - waga netto);
- 2 duże ząbki czosnku;
- 2 duże, dojrzałe pomidory;
- 2 puszki krojonych pomidorów w zalewie (każda po 400g - waga netto wraz z zalewą);
- 1 łyżeczka suszonego oregano;
- 1 łyżeczka suszonej bazylii;
- 1 czerwona papryczka chili - opcjonalnie;
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- 8 dużych, świeżych liści bazylii;
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Fasolę odcedzić z zalewy i opłukać pod zimną wodą.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Papryczkę chili umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Pomidory naciąć na czubku na krzyż, włożyć do miseczki, zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Po tym czasie pomidory odcedzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Liście bazylii i natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Na rozgrzaną na patelni oliwę (4 łyżki) wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną papryczkę chili, wymieszać i chwilę razem podsmażać (przez 1 minutę).
- Następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, pomidory z puszki wraz z zalewą, posiekane liście bazylii, suszoną bazylię, suszone oregano oraz sól i pieprz do smaku.
- Całość gotować bez przykrycia, na średnim ogniu, aż do częściowego zgęstnienia sosu, przez około 20 minut.
- Następnie dodać odcedzoną i opłukaną fasolkę, wymieszać i gotować przez kolejne 20 minut.
- Pod sam koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Zestawić z ognia.
- Fasolkę podawać gorącą z pieczywem lub ziemniakami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Fasolkę można podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem, pieczywem, jak również z mięsem.
- Z dodatku papryczki chili można zrezygnować.
- Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu i świetnie zastępuje tradycyjną fasolkę po bretońsku.
- Jest to danie jednogarnkowe.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńpodstawa na obiad
OdpowiedzUsuńFasolka po bretońsku to coś co uwielbiam.
OdpowiedzUsuń