Pszenny, błyskawiczny makaron chow mein.
Z kawałkami czerwonej papryki i wiórkami marchewki.
Wzbogacony czosnkiem i dymką ze szczypiorkiem.
Oblepiony sosem na bazie masła orzechowego.
Z dużą ilością ziaren sezamu.
Pychota!
Składniki:
- 125 g makaronu chow mein;
- 5 łyżek ziaren sezamu;
- 5 łyżek sosu sojowego, jasnego;
- 1/4 szklanki masła orzechowego (u mnie smooth - bez kawałków orzechów);
- 2 ząbki czosnku;
- 1 średnia, czerwona papryka;
- 1 średnia marchewka;
- 1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymkami;
- 2 łyżki białego octu winnego;
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku;
- 1 łyżeczka sosu Tabasco;
- 1 łyżeczka soli;
- 2 łyżki jasnego, brązowego cukru;
- 1/2 szklanki gorącej wody.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Ziarna sezamu uprażyć na złoty kolor na gorącej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Do miseczki lub pojemnika od blendera wrzucić 4 łyżki uprażonych ziaren sezamu, dodać sos sojowy, masło orzechowe, ocet winny, cukier, imbir, sól, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sos Tabasco oraz wodę i blendować, aż do połączenia się wszystkich składników powstałego sosu.
- Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
- Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Na dużą patelnię lub do woka wrzucić ugotowany makaron, pokrojoną paprykę, startą marchewkę i posiekaną dymkę ze szczypiorkiem (odrobinę szczypiorku można pozostawić do oprószenia po wierzchu) oraz wlać sos.
- Całość chwilę podsmażać, aż warzywa delikatnie zmiękną.
- Gotowe noodle nałożyć do miseczek i oprószyć pozostałymi, uprażonymi ziarnami sezamu i szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 2 - 3 porcji.
- Można użyć masła orzechowgo zarówno z kwałkami orzechów jak i bez.
- Noodle doskonale smakują na ciepło jak i na zimno.
- Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Ulubione przepisy.
Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń