Soczyste, ryżowe i złociste.
Wypełnione mięsem mielonym.
O delikatnym, koperkowym aromacie.
Pychota!
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
- 3 szklanki surowego ryżu;
- 4 jaja (2 do masy ryżowej i 2 do mięsa);
- 2 małe cebule (1 do masy ryżowej i 1 do mięsa);
- 1 łyżka masła;
- 1/4 szklanki zimnej wody (do masy ryżowej);
- 1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej np. vegety;
- Pęczek koperku;
- 4 czubate łyżki bułki tartej (2 do masy ryżowej i 2 do mięsa);
- Sól;
- Pieprz;
- Bułka tarta do obtaczania kotletów;
- Olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Lekko wystudzić.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Do przestudzonego ryżu wbić 2 jaja, dodać 2 czubate łyżki bułki tartej, posiekany koperek, 1 pokrojoną cebulę, vegetę, masło oraz wodę i wyrobić ręką.
- Do mięsa mielonego wbić 2 jaja, dodać 2 czubate łyżki bułki tartej, 1 drobno pokrojoną cebulę, przyprawić solą i pieprzem i dobrze wyrobić (ręką).
- Z masy ryżowej formować kotlety, wkładając do środka każdego po odrobinie masy mięsnej.
- Tak przygotowane kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone kotlety przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody (do 1 cm wysokości) i parować pod przykryciem przez 10 minut. Kotlety można również parować przez 10 minut w przeznaczonym do tego garku z sitem do parowania.
- Podawać ciepłe z sosem pomidorowym/grzybowym/pieczarkowym/koperkowym lub z samą surówką.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 14 kotletów.
- Do masy ryżowej można dodać curry lub inne ulubione przyprawy, a koperek zastąpić szczypiorkiem lub natką pietruszki.
- Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego czy wołowego.
- Szklanka = 250 ml.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz