Cienkie paseczki kolorowych papryk.
Pióra ostrej, czerwonej cebuli.
Listki aromatycznej bazylii.
A całość oblana olejem.
I skropiona sokiem z cytryny.
Pyszny dodatek do obiadu.
Polecam!
Składniki:
- 1 mała, czerwona papryka;
- 1 mała, zielona papryka;
- 1 mała, żółta papryka;
- 1 mała, czerwona cebula;
- Garść świeżych liści bazylii;
- 2 łyżki oleju;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i pokroić w cienkie słupki/paski.
- Cebulę obrać, pokroić w pióra. Dodać do papryki. Wymieszać.
- Listki bazylii posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać.
- Do sałatki dodać olej i sok z cytryny. Wymieszać.
- Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Świeżą bazylię można zastąpić 1 łyżeczką suszonej.
- Można użyć papryk o dowolnych kolorach, jak również o jednym kolorze.
- Sałatkę można również doprawić swoimi ulubionymi ziołami.
Uwielbiam taką sałatke:)
OdpowiedzUsuń