Plasterki podduszonych na maśle pieczarek.
Kawałki zeszklonej cebuli.
Wszystko oblepione majonezem.
Mocno przyprawione pieprzem.
Pyszny i szybki dodatek do obiadu.
Smacznego!
- 250 g pieczarek;
- 1 średnia cebula;
- 1 czubata łyżka masła;
- 1 czubata łyżka majonezu;
- 1 łyżeczka zimnej wody;
- 1/2 łyżeczki białego cukru;
- Sól;
- Pieprz czarny;
- Pieprz ziołowy.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Majonez wymieszać z 1 łyżeczką zimnej wody.
- Na rozgrzane na patleni masło wrzucić pokrojoną cebulę, posypać cukrem i zeszklić.
- Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i dusić na małym ogniu do miękkości.
- Podduszone pieczarki z cebulą przyprawić solą, i dość mocno pieprzem (ziołowym i czarnym).
- Do pieczarek dodać majonez z wodą. Wymieszać. Chwilę razem podsmażać.
- Podawać ciepłe/gorące.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi niewielka miseczka pieczarek. Ilość idelana jako dodatek do obiadu dla 2 osób.
- Ja pieczarek nie obiaram. Jedynie bardzo dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
- Masło można zastąpić margaryną, a majonez zamiast mieszać z wodą, można wymieszać z łyżeczką śmietany lub mleka.
- Danie najlepiej smakuje na ciepło. Jest idealne jako dodatek do dania głównego np. mięs czy jajek sadzonych, ale przy zwiększeniu ilości składników może stanowić samodzielne danie np. z ziemniakami z wody.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Super dodatek do mięska na obiad
OdpowiedzUsuń