środa, 6 sierpnia 2014

Pieczarki w majonezie na ciepło

Pieczarki w majonezie na ciepło...
Plasterki podduszonych na maśle pieczarek.
Kawałki zeszklonej cebuli.
Wszystko oblepione majonezem.
Mocno przyprawione pieprzem.
Pyszny i szybki dodatek do obiadu.
Smacznego!

Składniki:
  1. 250 g pieczarek;
  2. 1 średnia cebula;
  3. 1 czubata łyżka masła;
  4. 1 czubata łyżka majonezu;
  5. 1 łyżeczka zimnej wody;
  6. 1/2 łyżeczki białego cukru;
  7. Sól;
  8. Pieprz czarny;
  9. Pieprz ziołowy.
























Sposób przygotowania:
  1. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  3. Majonez wymieszać z 1 łyżeczką zimnej wody.
  4. Na rozgrzane na patleni masło wrzucić pokrojoną cebulę, posypać cukrem i zeszklić.
  5. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i dusić na małym ogniu do miękkości.
  6. Podduszone pieczarki z cebulą przyprawić solą, i dość mocno pieprzem (ziołowym i czarnym).
  7. Do pieczarek dodać majonez z wodą. Wymieszać. Chwilę razem podsmażać.
  8. Podawać ciepłe/gorące.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi niewielka miseczka pieczarek. Ilość idelana jako dodatek do obiadu dla 2 osób.
  2. Ja pieczarek nie obiaram. Jedynie bardzo dokładnie je myję pod bieżącą wodą.
  3. Masło można zastąpić margaryną, a majonez zamiast mieszać z wodą, można wymieszać z łyżeczką śmietany lub mleka.
  4. Danie najlepiej smakuje na ciepło. Jest idealne jako dodatek do dania głównego np. mięs czy jajek sadzonych, ale przy zwiększeniu ilości składników może stanowić samodzielne danie np. z ziemniakami z wody.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >