Długie nitki sprężystego makaronu.
Intensywnie pomidorowy sos.
Z dodatkiem mięsa mielonego.
Wzbogacony o paprykę, pieczarki i suszone grzyby.
O delikatnym aromacie czosnku, bazylii i oregano.
Oprószone drobno startym parmezanem.
Pyszna, włoska uczta.
Polecam!
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti;
- Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 250 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
- 1 duża cebula;
- 1 średnia, czerwona papryka;
- 250 g pieczarek;
- 5 suszonych grzybów;
- 100 ml gorącej wody;
- 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ lub 1/2 kostki rosołowej;
- 3 ząbki czosnku;
- 2 łyżki oleju;
- 1 łyżeczka oregano;
- 1 łyżeczka bazylii;
- 3 łyżki startego parmezanu;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- W 100 ml gorącej wody rozpuścić przyprawę do zup lub 1/2 kostki rosołowej i wymieszać. Tak przygotowanym bulionem zalać suszone grzyby i odstawić na 30 minut.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.
- Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone i podsmażać razem, aż mięso stanie się brązowe.
- Następnie dodać pokrojoną paprykę i pieczarki. Wymieszać i podsmażyć.
- Gdy warzywa z mięsem będą już podsmażone, dodać pomidory z puszki (wraz z sokiem) i koncentrat pomidorowy. Podduszać, aż do całkowitego rozpadnięcia się pomidorów.
- Następnie dodać suszone grzyby wraz z wywarem, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i bazylię.
- Całość podduszać na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie a sos aromatyczny.
- Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem.
- Odcedzony makaron wymieszać z sosem.
- Spaghetti podawać bezpośrednio po przygotowaniu, oprószone startym parmezanem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna porcja dla osoby dorosłej. Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób.
- Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
- Olej można zastąpić oliwą, a puszkę krojonych pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 3 sparzonymi i obranymi ze skórki pomidorami + 200 g koncentratu pomidorowego.
- Można użyć dowolnego mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego, czy wołowego.
- Do sosu można jeszcze dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Należy ją podsmażyć razem z cebulą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Mmm, pycha! :)
OdpowiedzUsuńpysznie tu
OdpowiedzUsuń