Majonezowo - śmietanowa pierzynka.
Z dodatkiem chrzanu, kukurydzy i groszku.
Z kawałkami ostrej cebuli.
A pod nią jaja ugotowane na twardo.
Całość oprószona szczypiorkiem.
Pyszne, wielkanocne śniedanie. I nie tylko!
Smacznego!
Składniki:
- 5 jaj;
- 1 mała cebula;
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej;
- 2 łyżki groszku konserwowego;
- 2 łyżki majonezu;
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 łyżka chrzanu ze słoiczka;
- 1/2 pęczka szczypiorku;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać, pokroić w ćwiartki i położyć na dnie salaterki.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki.
- Do miseczki z cebulą dodać odcedzoną kukurydzę i groszek, chrzan, majonez i śmietanę i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Powstałym sos polać ułożone w salaterce ćwiartki jajek, a wierzch oprószyć szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
- Szczypiorek można zastąpić drobno posiekaną natką pietruszki lub rzeżuchą.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
takie jaja wygląda niezwykle apetycznie, pewnie też pysznie smakują:)
OdpowiedzUsuńPrzepis super :) Wlasnie zrobilam. Pychota :)
OdpowiedzUsuńświetny blog i ciekawe treści.
OdpowiedzUsuńdużo ciekawych pomysłów tutaj!
OdpowiedzUsuńale tu wiele fajnych wiadomości
OdpowiedzUsuńFajnie tu u Ciebie muszę częściej tu zaglądać
OdpowiedzUsuńfajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuńJajka pod każda postacią są przepyszne, nie znam osoby która nie lubi jajek.
OdpowiedzUsuńKolejna nowa polecajka, spróbuję tego u siebie w domu.
OdpowiedzUsuńSuper,że trafiłam na ten blog. Przepisy łatwe i smaczne. Na pewno będę tu wracać
OdpowiedzUsuńChętnie sama przygotuję tak pyszne danie.
OdpowiedzUsuń