środa, 14 września 2016

Domowe, waniliowe mleko sojowe

Składniki:
  1. 100 g ziaren soi;
  2. 1 litr zimnej wody do gotowania + woda do namoczenia soi przez noc;
  3. 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią;
  4. 1 laska wanilii;
  5. Szczypta soli.

Sposób przygotowania:
  1. Ziarna soi wsypać do miski. Zlać zimną wodą (nieco ponad poziom soi) i odstawić na noc do namoczenia.
  2. Namoczone ziarna soi odcedzić i zblendować na gładką masę. Przełożyć do garnka.
  3. Laskę wanili przeciąć wzdłuż i wydrążyć z ziarenek. Wydrążoną laskę wanilii pokroić na 2 lub 3 kawałki.
  4. Do garnka z masą z ziaren soi dodać ziarna wanilii, kawałki wydrążonej laski wanilii, cukier i szczyptę soli. 
  5. Całość zalać 1 litrem zimnej wody i gotować na małym ogniu przez 30 - 40 minut.
  6. Po tym czasie dobrze przecedzić powstałe mleko przez sito wyłożone gazą.
  7. Jeszcze ciepłe mleko przelać do szklanej butelki i szczelnie zakręcić. Pozostawić do wystudzenia.
  8. Wystudzone mleko sojowe przechowywać szczelnie zamknięte, w lodówce, przez max. 5 dni.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 850 ml mleka sojowego o smaku waniliowym.
  2. Mleko należy przechowywać szczelnie zamknięte w szkalnej butelce/słoiku i spożyć w ciągu max. 5 dni.
  3. Mleko ma delikatny smak i naturalny, wanliowy aromat.
Źródło przepisu: MniuMniu.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >