- 100 g ziaren soi;
- 1 litr zimnej wody do gotowania + woda do namoczenia soi przez noc;
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią;
- 1 laska wanilii;
- Szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Ziarna soi wsypać do miski. Zlać zimną wodą (nieco ponad poziom soi) i odstawić na noc do namoczenia.
- Namoczone ziarna soi odcedzić i zblendować na gładką masę. Przełożyć do garnka.
- Laskę wanili przeciąć wzdłuż i wydrążyć z ziarenek. Wydrążoną laskę wanilii pokroić na 2 lub 3 kawałki.
- Do garnka z masą z ziaren soi dodać ziarna wanilii, kawałki wydrążonej laski wanilii, cukier i szczyptę soli.
- Całość zalać 1 litrem zimnej wody i gotować na małym ogniu przez 30 - 40 minut.
- Po tym czasie dobrze przecedzić powstałe mleko przez sito wyłożone gazą.
- Jeszcze ciepłe mleko przelać do szklanej butelki i szczelnie zakręcić. Pozostawić do wystudzenia.
- Wystudzone mleko sojowe przechowywać szczelnie zamknięte, w lodówce, przez max. 5 dni.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 850 ml mleka sojowego o smaku waniliowym.
- Mleko należy przechowywać szczelnie zamknięte w szkalnej butelce/słoiku i spożyć w ciągu max. 5 dni.
- Mleko ma delikatny smak i naturalny, wanliowy aromat.
Źródło przepisu: MniuMniu.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz