środa, 7 września 2016

Grzebyki - ciastka półfrancuskie


Składniki:
  1. 300 g mąki pszennej;
  2. 250 g miękkiej margaryny;
  3. 2 żółtka jaj;
  4. 2 - 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18 %;
Dodatkowo:
  1. 400 g marmolady (u mnie o smaku różanym);
  2. Cukier puder do oprószenia po wierzchu;
  3. Folia spożywcza;
  4. Papier do pieczenia;
  5. Szpryca.

Sposób przygotowania:
  1. Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać pokrojoną, miękką margarynę, żółtka jaj i śmietanę i zagnieść ciasto (ja wsypuję te wszystkie składniki do misy od miksera i zagniatam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).
  2. Zagniecione ciasto uformować w kulę, delikatnie oprószyć mąką, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
  3. Następnego dnia wyjąć ciasto z lódówki i, na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować.
  4. Wzdłuż brzegu rozwałkowanego ciasta, przez całą jego długość, nałożyć szprycą pasek marmolady, a następnie zawinąć ciasto 2 razy i odciąć powstały wałek ciasta.
  5. Powstały wałek ciasta podzielić na mniejsze kawałki, a bok każdego z tych kwałków ponacinać nożem.
  6. Tak przygotowane ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nadając im kształt półksiężycy.
  7. Postępować tak aż do całkowitego wykorzystania rozwałkowanego ciasta.
  8. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 25 minut.
  9. Upieczone, wystudzone ciasta oprószyć cukrem pudrem po wierzchu.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi około 36 ciastek.
  2. Marmoladę można ewentualnie zastąpić dżemem czy powidłami, ale powinny one mieć konstystencję podobną do marmolady - być gęste i zwarte.
  3. Ciasto półfrancukie, po zagnieceniu i wyjęciu z lodówki, jest elastyczne i delikatnie klejące.
  4. Margarynę można zastąpić masłem, a śmietanę - gęstym jogurtem naturalnym.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


5 komentarzy :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >