Składniki:
- 300 g mąki pszennej;
- 250 g miękkiej margaryny;
- 2 żółtka jaj;
- 2 - 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18 %;
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
- Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać pokrojoną, miękką margarynę, żółtka jaj i śmietanę i zagnieść ciasto (ja wsypuję te wszystkie składniki do misy od miksera i zagniatam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).
- Zagniecione ciasto uformować w kulę, delikatnie oprószyć mąką, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia wyjąć ciasto z lódówki i, na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować.
- Wzdłuż brzegu rozwałkowanego ciasta, przez całą jego długość, nałożyć szprycą pasek marmolady, a następnie zawinąć ciasto 2 razy i odciąć powstały wałek ciasta.
- Powstały wałek ciasta podzielić na mniejsze kawałki, a bok każdego z tych kwałków ponacinać nożem.
- Tak przygotowane ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nadając im kształt półksiężycy.
- Postępować tak aż do całkowitego wykorzystania rozwałkowanego ciasta.
- Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 25 minut.
- Upieczone, wystudzone ciasta oprószyć cukrem pudrem po wierzchu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 36 ciastek.
- Marmoladę można ewentualnie zastąpić dżemem czy powidłami, ale powinny one mieć konstystencję podobną do marmolady - być gęste i zwarte.
- Ciasto półfrancukie, po zagnieceniu i wyjęciu z lodówki, jest elastyczne i delikatnie klejące.
- Margarynę można zastąpić masłem, a śmietanę - gęstym jogurtem naturalnym.
Uwielbiam je, wyglądają nieskazitelnie - pycha !!! Jak z najlepszej cukierni :)
OdpowiedzUsuńUroczo wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńMuszę takie zrobić. Pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuńładne i pyszne
OdpowiedzUsuń