Składniki:
Bułeczki:
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej;
- 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży instant;
- 1 szklanka letniego mleka;
- 2 łyżki oleju;
- 1 łyżeczka soli.
- 150 g liści świeżego szpinaku baby;
- 1 duży ząbek czosnku;
- 1 łyżka klarowanego masła;
- 115 g serka śmietankowego (u mnie Almette śmietankowy);
- 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18%;
- 1/4 szklanki majonezu;
- 1/4 szklanki startego sera parmezan;
- 1/4 szklanki startej mozzarelli;
- 1/2 łyżeczki ostrego sosu (u mnie Sriracha);
- Sól;
- Pieprz.
- 2 łyżki rozpuszczonego masła do posmarowania bułeczek po wierzchu;
- 1/4 szklanki startej mozzarelli do posypania bułeczek po wierzchu;
- Świeżo zmielony, czarny pieprz do posypania bułeczek po wierzchu;
- Olej do wysmarowania miski, w której będzie wyrastało ciasto;
- 1 i 1/2 łyżki masła do wysmarowania naczynia do zapiekania (u mnie jest to żeliwna patelnia);
- Folia spożywcza;
- Okrągłe naczynie do zapiekania (u mnie to patelnia żeliwna) o średnicy 26 cm.
- Miseczka, do położenia po środku naczynia do zapiekania, o średnicy około 13,5 cm.
Sposób przygotowania:
- Do małej miseczki wsypać drożdże. Zalać letnim mlekiem. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Do miski (u mnie misa od miksera) wsypać 2 szklanki mąki. Dodać sól i wymieszać.
- Po upływie 10 minut, do miski z mąką i solą, wlać zaczyn z drożdży i mleka, dodać 2 łyżki oleju i zacząć wyrabiać ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego), dosypując partiami (po 1/4 szklanki) pozostałą część mąki. Ciasto wyrabiać przez około 15 minut (w przypadku wyrabiania ręcznego) lub przez 7 minut (w przypadku korzystania z miksera), aż stanie się gładkie i elastyczne.
- Wyrobione ciasto umieścić w wysmarowanej olejem (około 1/2 łyżki) misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić objętość.
- W międzyczasie przygotować dip. Szpinak dokładnie umyć, osuszyć. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Na rozgrzane na patelni masło klarowane wrzucić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i delikatnie podsmażyć. Następnie dodać szpinak. Przyprawić solą i pieprzem (dużą ilością) do smaku i dusić, aż większość wody odparuje, a szpinak stanie się miękki.
- Usmażony szpinak odsączyć z resztek wody, wystudzić i drobno posiekać. Przełożyć do miski.
- Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na drobne wiórki). Dodać do szpinaku.
- Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (grube wiórki). Dodać do szpinaku.
- Do miski ze szpinakiem i serami dodać serek śmietankowy, śmietanę oraz majonez. Doprawić solą i ostrym sosem. Wymieszać. Miskę z dipem przykryć folią spożywczą.
- Dip, przez czas wyrastania ciasta, a potem bułeczek, przechowywać w lodówce.
- Okrągłe naczynie do zapiekania (u mnie patelnia żeliwna) wysmarować masłem (1 łyżką). Na środku naczynia położyć miseczkę (o średnicy około 13, 5 cm) i ją również wysmarować masłem (1/2 łyżki).
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 16 części (ciasto zwinąć w rulon, podzielić na pół, następnie każdą połówkę na pół i tak do uzyskania 16 kawałków). Z powstałych kawałków ciasta formować kulki/małe bułeczki i układać, zlepieniem na dół, ściśle obok siebie, w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, blisko jego boków, wokół małej miseczki umieszczonej po jego środku.
- Tak przygotowane bułeczki posmarować rozpuszczonym masłem, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia, na 30 minut.
- Po tym czasie z naczynia do zapiekania wyjąć miseczkę znajdującą się na jego środku i w jej miejsce wlać dip szpinakowy. Bułeczki wraz z dipem oprószyć po wierzchu świeżo zmielonym pieprzem i startą mozzarellą.
- Tak przygotowane bułeczki z dipem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 30 minut.
- Bułeczki z dipem podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na okrągłą formę do zapiekania o średnicy 26 cm. Miseczka ustawiana po środku naczynia do zapiekania powinna mieć około 13,5 cm średnicy (w jej miejsce, po wyrośnięciu bułeczek, będzie wlewany dip).
- Z podanych składników wychodzi 16 niewielkich bułeczek wraz z gorącym dipem szpinakowym.
- Dip wlać w miejsce po miseczce bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika.
- Ja zapiekałam bułeczki z dipem w patelni żeliwnej. Można ją zastąpić tortownicą, okrągłym naczyniem żaroodpornym czy formą do tarty o wysokich brzegach.
- Bułeczki z tego przepisu są miękkie i puszyste.
- Bułeczki najlepiej smakują (i prezentują się na ciepło). Na zimno też nie są złe.
- Bułeczki wraz z dipem można także przygotować wcześniej. Upiec. Schłodzić. Przykryć folią aluminiową i przechowywać w lodówce do czasu podania. Bezpośrednio przed podaniem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i podgrzewać, pod przykryciem (np. z folii aluminiowej) przez około 25 - 30 minut.
- Szpinak należy dobrze przyprawić solą i pieprzem, aby nie był mdły.
- 1 szklanka = 1cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Uwielbiam takie potrawy! pycha
OdpowiedzUsuń