Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);
- 4 duże ziemniaki;
- 300 g pieczarek;
- 1 jajo;
- 1/2 bułki pszennej, poznańskiej;
- Bułka tarta do obtoczenia kotletów;
- Olej/smalec do smażenia;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
- Na rozgrzany na patelni olej (około 1 łyżki) wrzucić pokrojone pieczarki i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
- Połowę bułki pszennej włożyć do miseczki, zalać zimną wodą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć bułkę z wody.
- Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać odciśniętą, namoczoną bułkę, jajo, sól i pieprz i dokładnie wyrobić. Następnie dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki i wymieszać, tak aby masa mięsna dokładnie połączyła się z ziemniakami.
- Z masy mięsnej formować kule. Każdą z nich spłaszczać w dłoni, nadziewać pieczarkami i ponownie formować w kulę.
- Do głębokiego talerza wsypać bułkę tartą i obtaczać w niej kotlety.
- Kotlety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron, na złoty kolor.
- Podawać na ciepło i/lub na zimno, z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 8 dużych kotletów mielonych.
- Do masy mięsnej można dodać ulubionych przypraw czy drobno posiekanego koperku lub szczypiorku.
- Smak ziemniaków w mielonych nie jest wyczuwalny, śmiało można je podawać z ziemniakami z wody czy puree ziemniaczanym.
- Ja nie obieram pieczarek. Myję je jedynie dokładnie pod bieżącą wodą. Kroję całe, łącznie z nóżkami.
Kotlety podaj z ziemniakami i Prostą surówką z kapusty i marchewki
Prosta surówka z kapusty i marchewki |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz