Składniki:
- 500 g cienkich parówek (u mnie Berlinki, z indyka);
- 2 średnie cebule;
- 1 średnia, czerwona papryka;
- 1 średnia, żółta papryka;
- 1 średnia, zielona papryka;
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 120 g);
- 1 puszka czerwonej fasoli (dodać wraz z zalewą);
- 2 średnie, dojrzałe pomidory;
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 4 łyżki oleju;
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Parówki obrać z osłonek, i poprzekrawać na pół. Każdą z połówek parówki naciąć, na długości około 1,5 cm, z obydwu stron, na krzyż (dzięki takiemu nacięciu, podczas smażenia parówki ładnie się rozłożą, tworząc literkę X).
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w paski o szerokości około 1 cm.
- Pomidory naciąć na czubku, na krzyż. Włożyć do miseczki. Zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na 10 minut. Następnie zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Czerwonej fasoli nie odsączać.
- Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić pokrojone parówki i podsmażyć na średnim ogniu, uważając aby ich nie przypalić. Przełożyć na miseczkę.
- Na patelnię z olejem po smażeniu parówek dolać 2 łyżki oleju, podgrzać, wrzucić drobno posiekaną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone papryki i obrane ze skóry, pokrojone pomidory. Wymieszać i podsmażać przez około 5 minut.
- Następnie dodać odcedzoną kukurydzę, fasolę wraz z zalewą z puszki, podsmażone parówki i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić razem przez kolejne 5 minut.
- Potrawę przyprawić ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku.
- Podawać na ciepło z bagietką, pajdą chleba lub ziemniakami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 6 dorosłych osób.
- Smak potrawy można wzbogacić o przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Parówki można zastąpić filetem z piersi kurczaka lub wysokiej jakości kiełbasą śląską.
Parówki podaj z Chrupiącymi bułeczkami pszennymi
Chrupiące bułeczki pszenne |
ciekawy przepis,to może być dobre !
OdpowiedzUsuńPyszne danie:)
OdpowiedzUsuń