poniedziałek, 13 marca 2017

Parówki po meksykańsku

Składniki:
  1. 500 g cienkich parówek (u mnie Berlinki, z indyka);
  2. 2 średnie cebule;
  3. 1 średnia, czerwona papryka;
  4. 1 średnia, żółta papryka;
  5. 1 średnia, zielona papryka;
  6. 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 120 g);
  7. 1 puszka czerwonej fasoli (dodać wraz z zalewą);
  8. 2 średnie, dojrzałe pomidory;
  9. 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
  10. 4 łyżki oleju;
  11. 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;
  12. Sól;
  13. Pieprz.

 Sposób przygotowania:
  1. Parówki obrać z osłonek, i poprzekrawać na pół. Każdą z połówek parówki naciąć, na długości około 1,5 cm, z obydwu stron, na krzyż (dzięki takiemu nacięciu, podczas smażenia parówki ładnie się rozłożą, tworząc literkę X).
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  3. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w paski o szerokości około 1 cm.
  4. Pomidory naciąć na czubku, na krzyż. Włożyć do miseczki. Zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na 10 minut. Następnie zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę.
  5. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  6. Czerwonej fasoli nie odsączać.
  7. Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić pokrojone parówki i podsmażyć na średnim ogniu, uważając aby ich nie przypalić. Przełożyć na miseczkę.
  8. Na patelnię z olejem po smażeniu parówek dolać 2 łyżki oleju, podgrzać, wrzucić drobno posiekaną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone papryki i obrane ze skóry, pokrojone pomidory. Wymieszać i podsmażać przez około 5 minut.
  9. Następnie dodać odcedzoną kukurydzę, fasolę wraz z zalewą z puszki, podsmażone parówki i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić razem przez kolejne 5 minut.
  10. Potrawę przyprawić ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku.
  11. Podawać na ciepło z bagietką, pajdą chleba lub ziemniakami.
SMACZNEGO!

Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 6 dorosłych osób.
  2. Smak potrawy można wzbogacić o przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  3. Parówki można zastąpić filetem z piersi kurczaka lub wysokiej jakości kiełbasą śląską.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.

Parówki podaj z Chrupiącymi bułeczkami pszennymi

Chrupiące bułeczki pszenne


2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >