wtorek, 20 lutego 2018

Hot dogi z kremowym serkiem, chrupiącym boczkiem i jalapeno



 Składniki:
  1. 8 bułek do hot dogów (sklepowych lub domowych);
  2. 8 dobrej jakości parówek;
  3. 225 g kremowego serka śmietankowego (u mnie Almette śmietankowy);
  4. 4 plastry wędzonego boczku;
  5. 1 świeża papryczka jalapeno lub 1 łyżka drobno posiekanych, marynowanych papryczek jalapeno;
  6. 1 szklanka startego, łatwotopliwego, żółtego sera (najlepiej cheddara);
  7. Pół pęczka kolendry - opcjonalnie.
  8. 1 łyżka oleju;
  9. Sól;
  10. Pieprz.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml.



Sposób przygotowania:
  1. Parówki włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować, na średnim ogniu, aż woda się zagotuje i zacznie bulgotać. Garnek zestawić z ognia, wyjąć parówki i obrać z folii.
  2. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) położyć plastry wędzonego boczku i podsmażyć, z obu stron, na brązowo. Usmażone plastry boczku odsączyć na papierowych ręcznikach i drobno posiekać.
  3. Papryczki jalapeno umyć, osuszyć, drobno pokroić (lub odcedzić z zalewy i drobno posiekać).
  4. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
  5. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  6. Do miski włożyć kremowy serek śmietankowy. Dodać pokrojony boczek, posiekane jalapeno i kolendrę oraz połowę startego, żółtego sera (1/2 szklanki). Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Każdą połówkę bułki do hot dogów posmarować mieszanką serka, jalapeno, sera, kolendry i boczku (około 1 - 2 łyżki), do środka włożyć gorącą parówkę i posypać po wierzchu pozostałym, startym serem (1/2 szklanki), u mnie dodatkowo także plasterkami świeżego jalapeno (1 papryczka).
  8.  Tak przygotowane hot dogi ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 5 - 10 minut, aż ser się rozpuści a hot - dogi będą gorące.
  9. Hot dogi podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!



Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 8 hot dogów.
  2. Ostrość papryczek jalapeno bywa różna, dlatego należy ich ilość dostosować do własnych upodobań.
  3. Do przepisu należy użyć łatwo topilwego gatunku żółtego sera np. gouda, edam, ementaler, cheddar (czerwony i biały).
Źródło przepisu: Real Housemoms.

Hot dogi podaj 

z domowego wypieku bułką do hot dogów!

Domowe bułki do hot dogów


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >