- 8 bułek do hot dogów (sklepowych lub domowych);
- 8 dobrej jakości parówek;
- 225 g kremowego serka śmietankowego (u mnie Almette śmietankowy);
- 4 plastry wędzonego boczku;
- 1 świeża papryczka jalapeno lub 1 łyżka drobno posiekanych, marynowanych papryczek jalapeno;
- 1 szklanka startego, łatwotopliwego, żółtego sera (najlepiej cheddara);
- Pół pęczka kolendry - opcjonalnie.
- 1 łyżka oleju;
- Sól;
- Pieprz.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml.
- Parówki włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować, na średnim ogniu, aż woda się zagotuje i zacznie bulgotać. Garnek zestawić z ognia, wyjąć parówki i obrać z folii.
- Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) położyć plastry wędzonego boczku i podsmażyć, z obu stron, na brązowo. Usmażone plastry boczku odsączyć na papierowych ręcznikach i drobno posiekać.
- Papryczki jalapeno umyć, osuszyć, drobno pokroić (lub odcedzić z zalewy i drobno posiekać).
- Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki).
- Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Do miski włożyć kremowy serek śmietankowy. Dodać pokrojony boczek, posiekane jalapeno i kolendrę oraz połowę startego, żółtego sera (1/2 szklanki). Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Każdą połówkę bułki do hot dogów posmarować mieszanką serka, jalapeno, sera, kolendry i boczku (około 1 - 2 łyżki), do środka włożyć gorącą parówkę i posypać po wierzchu pozostałym, startym serem (1/2 szklanki), u mnie dodatkowo także plasterkami świeżego jalapeno (1 papryczka).
- Tak przygotowane hot dogi ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 5 - 10 minut, aż ser się rozpuści a hot - dogi będą gorące.
- Hot dogi podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 8 hot dogów.
- Ostrość papryczek jalapeno bywa różna, dlatego należy ich ilość dostosować do własnych upodobań.
- Do przepisu należy użyć łatwo topilwego gatunku żółtego sera np. gouda, edam, ementaler, cheddar (czerwony i biały).
Hot dogi podaj
z domowego wypieku bułką do hot dogów!
Domowe bułki do hot dogów |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz