czwartek, 15 lutego 2018

Pizza z chorizo, serem kozim i rukolą


Składniki:

CIASTO NA PIZZĘ:
  1. 1 łyżeczka suchych drożdży instant;
  2. 4 szklanki mąki pszennej;
  3. 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody;
  4. 1/3 szklanki oliwy z oliwek;
  5. 1 łyżeczka soli.
SOS POMIDOROWY:
  1. 1 szklanka przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki;
  2. 1 ząbek czosnku;
  3. 1 i 1/2 łyżeczki białego cukru
  4.  1 łyżeczka octu balsamicznego;
  5. 1/4 łyżeczki suszonego oregano;
  6. 1/4 łyżeczki płatków chili;
  7. Szczypta soli.
DODATKOWO:
  1. 150 g sera koziego do smarowania (u mnie Turek);
  2. 1 duża cebula + 1 łyżka oliwy z oliwek do jej podsmażenia;
  3. 1 łyżeczka białego cukru do oprószenia cebuli;
  4. 100 g kiełbasy chorizo;
  5. Garść rukoli;
  6. Oliwa z oliwek do wysmarowania papieru do pieczenia i skropienia pizzy;
  7. Sól gruboziarnista do oprószenia pizzy;
  8. Papier do pieczenia;
  9. Blacha lub kratka z wyposażenia piekarnika i/lub
  10. Kamień do pizzy.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml


Sposób przygotowania:

CIASTO NA PIZZĘ:
  1. Do niewielkiej miseczki wlać ciepłą (nie letnią) wodę. Oprószyć suchymi drożdżami instant (1 łyżeczka) po powierzchni wody i odstawić na bok.
  2. Do drugiej miski (u mnie misa od miksera) wsypać mąkę pszenną . Dodać sól i wymieszać mikserem przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego. Stale miksując na najniższych obrotach, wlać oliwę i mieszać, aż do połączenia składników. 
  3. Następnie, stale miksując na najniższych obrotach, wlać wodę z drożdżami i miksować całość, aż ciasto połączy się w lepką, błyszczącą masę (przez około 5 minut).
  4. Zagniecione ciasto na pizzą uformować w kulę,  przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 - 2 godziny, do wyrośnięcia.
  5. Ciasto na pizzę można także wyrobić 1 - 2 dni przed pieczeniem pizzy i do tego czasu przechowywać przykryte folią spożywczą w lodówce.
SOS POMIDOROWY:
  1. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.
  2. Do rondelka (z wysokimi ściankami) wlać przecier pomidorowy (lub krojone pomidory z puszki), ocet balsamiczny. Dodać cukier, oregano, płatki chili i sól. Gotując bez przykrycia, na średnim ogniu, doprowadzić doprowadzić do wrzenia.
  3. Następnie zmniejszyć ogień i gotować, bez przykrycia, na małym ogniu, często mieszając przez około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
  4. Sos podczas gotowania pryska (dlatego rondelek powinien mieć wysokie boki). Nie należy jednak go przykrywać podczas gotowania, bo nie zgęstnieje.
DODATKI DO PIZZY:
  1. Chorizo pokroić w cienkie plasterki;
  2. Rukolę umyć i osuszyć.
  3. Cebulę pokroić w pióra, wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę (1 łyżka), oprószyć cukrem (1 łyżeczka) i podsmażać, aż cebula ładnie zbrązowieje.
PIZZA Z CHORIZO, SEREM KOZIM I RUKOLĄ:
  1. Piekarnik nagrzać do 250 stopni (grzałka górna i dolna). W przypadku pieczenia na kamieniu do pizzy, należy umieścić go w zimnym piekarniku (tj. przed jego włączeniem), najlepiej na kratce z wyposażenia piekarnika, na 3 lub 4 półce licząc od dołu, w górnej części piekarnika.
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Papier do pieczenia delikatnie skropić oliwą z oliwek i dokładnie natłuścić całą jego powierzchnię.
  3. Wyrośnięte ciasto na pizzę rozciągnąć w dłoniach (można także rozwałkować, ale ciasto z tego przepisu jest na tyle elastyczne, że lepiej je rozciągać), przełożyć na wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia blachę i rozciągnąć ciasto na całą powierzchnię blachy, aż będzie odpowiednio cienkie. 
  4. Rozciągnięte na blasze ciasto na pizzę bardzo delikatnie skropić oliwą, wysmarować palcami całą powierzchnię ciasta oraz posypać solą gruboziarnistą po wierzchu (niewielką ilością - ok. 1/4 łyżeczki).
  5. Na tak przygotowany spód pizzy rozsmarować sos pomidorowy, na sos pióra podsmażonej cebuli i plasterki chorizo.
  6. Tak przygotowaną pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (grzałka górna i dolna, 3 lub 4 półka licząc od dołu, blisko górnej grzałki) i zapiekać przez około 12 - 15 minut, aż chorizo się podpiecze, a pizza stanie się złocista. W przypadku pieczenia na kamieniu pizzę wraz z papierem do pieczenia (bez blachy) należy przełożyć, najlepiej łopatą do pizzy, na gorący kamień.
  7. Upieczoną pizzę wyjąć z piekarnika. Na jej wierzch nałożyć łyżką ser kozi, posypać rukolą, pokroić na kawałki i zajadać ze smakiem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi 1 duża pizza (wielkości blachy z wyposażenia piekarnika) lub 2 mniejsze (w przypadku przygotowywania 2 małych pizz, ciasto po wyrobieniu należy podzielić na 2 części, każdą z nich ułożyć na talerzu/w miseczce, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia).
  2. Przygotowanie ciasta nie wymaga robienia zaczynu z drożdży! Wystarczy ciepłą wodę (nie letnią, ani nie gorącą) wlać do miseczki. Posypać suszonymi drożdżami i już! Magia! Nie trzeba nawet mieszać.
  3. Nadmiar sosu pomidorowego do pizzy można zamrozić i wykorzystać podczas ponownego pieczenia pizzy.
  4. Pizzę można także posypać, przed włożeniem do piekarnika, niewielką ilością startej mozzarelli, a chorizo zastąpić salami pepperoni.
  5. Ciasto na pizzę najlepiej wyrobić na 24 godziny przed pieczeniem i do tego czasu przechowywać, przykryte folią spożywczą, w lodówce. 
  6. Ciasto można przygotować max.  z 4 dniowym wyprzedzeniem i do tego czasu przechowywać, przykryte folią spożywczą, w lodówce. 
  7. Ciasto na pizzę można także zamrozić. Wyrobione ciasto należy, tak jak zwykle, odstawić do wyrośnięcia na 1 - 2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i uformować z nich kule. Każdą kulę lekko natłuścić oliwą z oliwek, umieścić, każdą osobno, w woreczkach strunowych, przeznaczonych do przechowywania żywności i przechowywać w zamrażalniku przez max. 3 miesiące. Po wyjęciu z zamrażalnika ciasto w woreczku włożyć do lodówki na całą noc lub przynajmniej na 12 godzin. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Następnie ciasto rozciągnąć/rozwałkować, nałożyć dodatki i piec zgodnie z przepisem.
  8. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Źródło przepisu: The Endless Meal.

1 komentarz :

  1. Takie zdrowe pizze bardzo lubię :) a rukola to moje ulubione warzywo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >