CIASTO NA PIZZĘ:
- 1 łyżeczka suchych drożdży instant;
- 4 szklanki mąki pszennej;
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody;
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczka soli.
- 1 szklanka przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 i 1/2 łyżeczki białego cukru
- 1 łyżeczka octu balsamicznego;
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano;
- 1/4 łyżeczki płatków chili;
- Szczypta soli.
- 150 g sera koziego do smarowania (u mnie Turek);
- 1 duża cebula + 1 łyżka oliwy z oliwek do jej podsmażenia;
- 1 łyżeczka białego cukru do oprószenia cebuli;
- 100 g kiełbasy chorizo;
- Garść rukoli;
- Oliwa z oliwek do wysmarowania papieru do pieczenia i skropienia pizzy;
- Sól gruboziarnista do oprószenia pizzy;
- Papier do pieczenia;
- Blacha lub kratka z wyposażenia piekarnika i/lub
- Kamień do pizzy.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
CIASTO NA PIZZĘ:
- Do niewielkiej miseczki wlać ciepłą (nie letnią) wodę. Oprószyć suchymi drożdżami instant (1 łyżeczka) po powierzchni wody i odstawić na bok.
- Do drugiej miski (u mnie misa od miksera) wsypać mąkę pszenną . Dodać sól i wymieszać mikserem przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego. Stale miksując na najniższych obrotach, wlać oliwę i mieszać, aż do połączenia składników.
- Następnie, stale miksując na najniższych obrotach, wlać wodę z drożdżami i miksować całość, aż ciasto połączy się w lepką, błyszczącą masę (przez około 5 minut).
- Zagniecione ciasto na pizzą uformować w kulę, przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 - 2 godziny, do wyrośnięcia.
- Ciasto na pizzę można także wyrobić 1 - 2 dni przed pieczeniem pizzy i do tego czasu przechowywać przykryte folią spożywczą w lodówce.
- Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.
- Do rondelka (z wysokimi ściankami) wlać przecier pomidorowy (lub krojone pomidory z puszki), ocet balsamiczny. Dodać cukier, oregano, płatki chili i sól. Gotując bez przykrycia, na średnim ogniu, doprowadzić doprowadzić do wrzenia.
- Następnie zmniejszyć ogień i gotować, bez przykrycia, na małym ogniu, często mieszając przez około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
- Sos podczas gotowania pryska (dlatego rondelek powinien mieć wysokie boki). Nie należy jednak go przykrywać podczas gotowania, bo nie zgęstnieje.
- Chorizo pokroić w cienkie plasterki;
- Rukolę umyć i osuszyć.
- Cebulę pokroić w pióra, wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę (1 łyżka), oprószyć cukrem (1 łyżeczka) i podsmażać, aż cebula ładnie zbrązowieje.
- Piekarnik nagrzać do 250 stopni (grzałka górna i dolna). W przypadku pieczenia na kamieniu do pizzy, należy umieścić go w zimnym piekarniku (tj. przed jego włączeniem), najlepiej na kratce z wyposażenia piekarnika, na 3 lub 4 półce licząc od dołu, w górnej części piekarnika.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Papier do pieczenia delikatnie skropić oliwą z oliwek i dokładnie natłuścić całą jego powierzchnię.
- Wyrośnięte ciasto na pizzę rozciągnąć w dłoniach (można także rozwałkować, ale ciasto z tego przepisu jest na tyle elastyczne, że lepiej je rozciągać), przełożyć na wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia blachę i rozciągnąć ciasto na całą powierzchnię blachy, aż będzie odpowiednio cienkie.
- Rozciągnięte na blasze ciasto na pizzę bardzo delikatnie skropić oliwą, wysmarować palcami całą powierzchnię ciasta oraz posypać solą gruboziarnistą po wierzchu (niewielką ilością - ok. 1/4 łyżeczki).
- Na tak przygotowany spód pizzy rozsmarować sos pomidorowy, na sos pióra podsmażonej cebuli i plasterki chorizo.
- Tak przygotowaną pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (grzałka górna i dolna, 3 lub 4 półka licząc od dołu, blisko górnej grzałki) i zapiekać przez około 12 - 15 minut, aż chorizo się podpiecze, a pizza stanie się złocista. W przypadku pieczenia na kamieniu pizzę wraz z papierem do pieczenia (bez blachy) należy przełożyć, najlepiej łopatą do pizzy, na gorący kamień.
- Upieczoną pizzę wyjąć z piekarnika. Na jej wierzch nałożyć łyżką ser kozi, posypać rukolą, pokroić na kawałki i zajadać ze smakiem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 1 duża pizza (wielkości blachy z wyposażenia piekarnika) lub 2 mniejsze (w przypadku przygotowywania 2 małych pizz, ciasto po wyrobieniu należy podzielić na 2 części, każdą z nich ułożyć na talerzu/w miseczce, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia).
- Przygotowanie ciasta nie wymaga robienia zaczynu z drożdży! Wystarczy ciepłą wodę (nie letnią, ani nie gorącą) wlać do miseczki. Posypać suszonymi drożdżami i już! Magia! Nie trzeba nawet mieszać.
- Nadmiar sosu pomidorowego do pizzy można zamrozić i wykorzystać podczas ponownego pieczenia pizzy.
- Pizzę można także posypać, przed włożeniem do piekarnika, niewielką ilością startej mozzarelli, a chorizo zastąpić salami pepperoni.
- Ciasto na pizzę najlepiej wyrobić na 24 godziny przed pieczeniem i do tego czasu przechowywać, przykryte folią spożywczą, w lodówce.
- Ciasto można przygotować max. z 4 dniowym wyprzedzeniem i do tego czasu przechowywać, przykryte folią spożywczą, w lodówce.
- Ciasto na pizzę można także zamrozić. Wyrobione ciasto należy, tak jak zwykle, odstawić do wyrośnięcia na 1 - 2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i uformować z nich kule. Każdą kulę lekko natłuścić oliwą z oliwek, umieścić, każdą osobno, w woreczkach strunowych, przeznaczonych do przechowywania żywności i przechowywać w zamrażalniku przez max. 3 miesiące. Po wyjęciu z zamrażalnika ciasto w woreczku włożyć do lodówki na całą noc lub przynajmniej na 12 godzin. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Następnie ciasto rozciągnąć/rozwałkować, nałożyć dodatki i piec zgodnie z przepisem.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Takie zdrowe pizze bardzo lubię :) a rukola to moje ulubione warzywo :)
OdpowiedzUsuń