Wiórki pomarańczowej marchewki, białego selera i soczystego jabłka.
Całość oblepiona majonezem i skropiona sokiem z cytryny.
Idealny dodatek do dań głównych.
Pycha!
Składniki:
- 450 g marchwi;
- 150 g selera;
- 1 duże jabłko;
- sok wyciśnięty z połowy cytryny;
- 2 łyżki majonezu;
- Sól;
- Pieprz.
- Marchewki, selera i jabłko umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Surówkę skropić sokiem z cytryny, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, jogurtem greckim, lub gęstym jogurtem naturalnym.
- Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym.
- Marchewki powinno być trzy razy więcej od selera.
Źródło przepisu: W kuchni u Moniki.
Jutro taką zrobię do obiadku.
OdpowiedzUsuńciesze się !! :D
UsuńJa też taką robie. Do ziemniaków z truskawkami mówie ci, pyszota. Ziemniaki gotujesz, ubijasz zmiksowane truskawki dodajesz mieszasz i gotowe! Polecam do tego sok z truskawki i marchwi :D
Czy cytryna nie jest zbedna przypadkiem?
OdpowiedzUsuńSok z cytryny można pominąć. Ja dodaję dla smaku, aby surówka była lekko kwaśna.
UsuńPozdrawiam,
G.M.
Super surówka. Do tej pory robiłam bez selera, ale teraz już nie będę pomijała go w surówce.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że surówka smakowała.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
przydatny wpis!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten smak.
OdpowiedzUsuń