Kruche, złociste ciasto.
Nadzienie z buraków i cebuli.
Posypane kosteczkami fety.
O wyrazistym, słodko-pikantnym smaku.
Zapraszam!
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej;
- 140 g margaryny;
- 5 łyżek bardzo zimnej wody;
- Szczypta soli.
Nadzienie:
- 500 g białej cebuli;
- 500 g czerwonych buraków;
- 1/2 łyżeczki tymianku;
- 1 łyżeczka majeranku;
- 3 łyżki octu balsamicznego;
- 2 łyżki oleju;
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;
- Sól;
- Pieprz;
- 100 g sera feta.
Sposób przygotowania:
- Z mąki, margaryny, wody i szczypty soli zagnieść ciasto (ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję mąkę, margarynę, sól i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego powoli dodając wodę). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Buraki obrać, umyć, pokroić na pół i ugotować. Ugotowane, miękkie buraki lekko wystudzić i pokroić w plasterki.
- Cebulę obrać, pokroić w pióra.
- Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodać tymianek, majeranek i ocet balsamiczny i smażyć jeszcze przez około 5 minut, aż cebula wchłodnie ocet.
- Następnie dodać pokrojone buraki, miód, ostrą paprykę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażać jeszcze przez około 10 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Po upływie 30 minut ciasto wyjąć z lodówki, rozwałować na oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nim wysmarowaną margaryną formę do tarty. Włożyć do lodówki na kolejne 30 minut.
- Po wyjęciu z lodówki ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie groch/fasolę jako obciążniki (ja kładę pustą tortownicę), aby ciasto podczas pieczenia przybrało prawidłowy kształt.
- Ciasto z obciążnikami piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 minut, po czym ściągnąć papier z grochem/fasolą i piec ciasto kolejne 15 minut.
- Na podpieczony spód wyłożyć buraki z cebulą, ewentulanie przyprawić jeszcze solą, pieprzem czy ostrą papryką, posypać pokrojonym w kosteczkę serem feta i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 20 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Margarynę w cieście można zastąpić masłem lub kompozycją masła (80g) i smalcu (60g).
- Ciasto łatwo się rozwałkowuje i przekłada do formy na tartę.
- Ja zamiast wysypywać ciasto grochem/fasolą, na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę.
- Woda do ciasto powinna być bardzo zimna.
- Dodatek sera feta można pominąć.
- Ocet balsamiczny można zastąpić jabłkowym czy winnym.
Źródło przepisu: Jemy ekolokalnie.
Buraki z feta, podobnie jak buraki z halloumi, bardzo sie lubia - mysle, ze to efekt polaczenia slodkie-slone. Fajna ta tarta!
OdpowiedzUsuńBuraki i feta to świetne połączenie. :)
OdpowiedzUsuńdziękujemy za podanie źródła przepisu :) oraz zapraszamy po więcej smakołyków na naszego bloga :)
OdpowiedzUsuńNie ma za co:-) Podanie źródła powinno być standardem. Na pewno skorzystam z zaproszenia i jeszcze coś drobrego wypróbuję:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.