Soczyste, miękkie mięso z piersi kurczaka.
Pyszny śmietanowo-cebulowy sos.
I pierzynka z pieczarek.
Poezja smaku.
Kto nie próbował, niech żałuje!
Składniki:
- 2 filety z kurczaka (waga około 500 gram);
- 2 francuskie zupy cebulowe (u mnie Knorr) w proszku;
- 250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;
- 500 g pieczarek;
- Przyprawa do kurczaka;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Filety z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błon. Każdą z piersi przekroić wzdłuż na pół. W efekcie końcowym mają powstać 4 cienkie kotlety. Każdy kotlet obtoczyć w przyprawie do kurczaka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
- Śmietanę wlać do miseczki, dodać zupy cebulowe i dokładnie wymieszać.
- Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
- Filety z kurczaka ułożone w naczyniu żaroodpornym zalać śmietaną z zupą cebulową tak, aby śmietana dokładnie pokryła kurczaka.
- Na wierzch potrawy wyłożyć pieczarki i całość delikatnie posolić i popieprzyć. Należy uważać z solą, gdyż zupy są słone.
- Naczynie żaroodporne przykryć (ja przykryłam folią) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
- Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie z ryżem i surówką z marchewki, selera i jabłka).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób.
- Ilość piersi można zwiększyć do 1 kg (około 4 sztuk), bez potrzeby zwiększania ilości pozostałych składników.
- Pieczarki można obrać. Ja tego nie robię, tylko dokładnie je myje. Pieczarki można także delikatnie podsmażyć na patelni przed dodaniem do dania (ja tego nie robię).
- Zamiast 2 zup cebulowych można użyć 1 cebulowej i 1 borowikowej lub 1 cebulową i 1 gulaszową.
- Wierzch potrawy można również posypać startym, żółtym serem.
- Śmietanę o zawartości tłuszczu 30 lub 36% można zastąpić słodką śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłuszczu 18%.
- Filety z kurczaka można zastąpić innym mięsem np. karkówką.
- Folia aluminiowa ma 2 strony - błyszczącą i matową. Strona błyszcząca izoluje ciepło tj. odbija je, a matowa przepuszcza tj. pochłania. Jeśli więc chcemy upiec potrawę (tak jak w tym przypadku) błyszcząca strona musi być wewnątrz, a matowa na zewnątrz.
Źródło przepisu: Kuchnia Aleex.
Pyszne;) Co prawda nie miałam zupy cebulowej więc użyłam kurkowej ale mimo to smakowało bardzo dobrze. Miałam 9 osób na obiedzie a to danie zapewniło mi wyjątkowy bez dużego nakładu pracy;)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis teraz już wiem co zrobię na obiad
Usuńprzepis prosty, ale danie wyjatkowo smaczne
OdpowiedzUsuńprzepis prosty, ale danie wyjatkowo smaczne
OdpowiedzUsuńA można dać ser żółty
OdpowiedzUsuńBiorę się do pracy 😘😎
OdpowiedzUsuń