Kremowa, aromatyczna zupa z serków topionych.
Wzbogacona smakiem czosnkowych grzanek.
Posypana drobno posiekanym szczypiorkiem.
Pycha!
Składniki:
- 300 g serka topionego;
- 2 średnie marchewki;
- 1 średnia cebula;
- 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1,5 litra bulionu drobiowego (u mnie 1,5 litra gorącej wody plus 1,5 łyżki ziarenek smaku);
- Łyżeczka słodkiej papryki w proszku.
- Sól;
- Pieprz;
- Pęczek szczypiorku.
Grzanki:
- 4 kromki chleba, najlepiej tostowego (u mnie chleb góralski) - o wadze około 140 g;
- 1,5 łyżki masła;
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i pokroić w plastry.
- Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i cebulę, zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw.
- Dodać serek topiony, śmietanę i zblendować na gładki krem. Doprawić solą, słodką papryką i pieprzem do smaku.
- Szczypiorek drobno posiekać.
- Chleb na grzanki pokroić w kostkę.
- Na patelni rozpuścić masło, dodać granulowany czosnek (lub świeży, przeciśnięty przez praskę) i chwilę razem podsmażać.
- Następnie wrzucić na patelnię pokrojony chleb, dobrze wymieszać w maśle z czosnkiem i podsmażać, aż do zarumienienia grzanek.
- Na talerze wlać zupę, dodać grzanki i posypać szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Można użyć serków o dowolnym smaku (u mnie to Gouda).
- Szczypiorek można zastąpić cebulką dymką.
- Bulion można przygotować także z kostek rosołowych czy vegety.
Źródło przepisu: Moje pasje.
Czemu góralska? :D W każdym razie - pyszna, uwielbiam takie serowe kremowe zupy :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńZupa pod taką nazwą funkcjonuje w internecie, więc postanowiłam ją zachować:-)
UsuńA co tam z tyłu za zupą? Wygląda interesująco :)
OdpowiedzUsuńWytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką z tego przepisu: http://gospodynimiejska.blogspot.com/2013/09/wytrawny-placek-drozdzowy-z-twarogiem.html
OdpowiedzUsuńDzięki :) już zaglądam
OdpowiedzUsuńa ta słodka przyprawa w proszku to co to takiego ??
OdpowiedzUsuńSłodka papryka. Przepraszam za pomyłkę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Kolor zupy mnie nie przekonuje, ale jakbym miała okazję spróbować troszkę to z chęcią bym spróbowała, ale w domu nie będę robić, bo mi nie zejdzie
OdpowiedzUsuń