Kremowy, lekko kwaśny i chrzanowy.
O pięknym czosnkowym zapachu.
Z dodatkiem jajka i/lub białej kiełbasy.
Mocno majerankowy.
Pyszny!
- 1 duża marchewka;
- 1 średnia pietruszka;
- 1/4 korzenia selera;
- Biała część pora;
- 5 średnich ziemniaków;
- 1 liść laurowy;
- 4 ziarenka ziela angielskiego;
- 4 ziarenka pieprzu;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku lub 2 kostki rosołowe;
- 2,5 litra zimnej wody;
- 2 czubate łyżki chrzanu ze słoiczka;
- 500 ml domowego zakwasu na barszcz biały lub 1 torebka barszczu białego Winiary wymieszana z 200 ml zimnej wody;
- 200 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 czubata łyżka majeranku;
- Sól;
- Pieprz.
Dodatkowo:
- Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy;
- 600 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
- Czosnek obrać.
- Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, kiełbasę, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. W przypadku gotowania barszczu z kiełbasą, kiełbasę wyjąć z zupy po około 30 minutach gotowania (po tym czasie powinna być już ugotowana).
- Następnie dodać 2 czubate łyżki chrzanu i gotować zupę kolejne 10 minut.
- Po upływie tego czasu wlać zakwas na barszcz lub barszcz biały z torebki rozrobiony w 200 ml wody, wymieszać i gotować kolejne 10 minut.
- Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać.
- Ugotowaną zupę zestawić z ognia dodać rozrobioną śmietanę i pokrojoną w plasterki, ugotowaną białą kiełbasę /opcjonalnie/ i wymieszać.
- Zupę przyprawić majerankiem, solą i pieprzem do smaku.
- Na talerze wyłożyć jajka ugotowane na twardo i przekrojone na pół, zalać barszczem i podawać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą 3 litry zupy.
- Barszcz nie jest bardzo gęsty, jeśli miałby być gęstszy należy zmniejszyć ilość wody do 1,75 - 2 litrów.
- Ja korzystam z tego przepisu na domowy zakwas na barszcz biały.
- Domowy zakwas na barszcz biały można zastąpić kupnym, dobrej jakości, a barszcz biały Winiary - barszczem białym innej marki. Ja, gdy nie mam czasu robić zakwasu, wybieram ten marki Winiary, gdyż najbardziej przypomina barszcz robiony na domowym zakwasie.
- Najlepszym chrzanem ze słoiczka jest chrzan w occie (większość jest zakwaszana kwaskiem cytrynowym) ze względu na jego smaku, jak np. ten. Niestety z uwagi na jego częsty brak w sklepie, często używam chrzanu na kwasku cytrynowym i zupa też dobrze smakuje.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz