Chrupiąca, złocista skórka, oprószona słonecznikiem.
Miękkie wnętrze, również pełne ziaren słonecznika.
Unoszący się aromat świeżo upieczonego chleba.
Słonecznikowa pychota!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej;
- 1 szklanka mąki żytniej razowej;
- 3/4 szklanki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu;
- 3/4 łyżki soli;
- 50 g świeżych drożdży;
- 500 ml ciepłej wody;
- 1 jajo.
Sposób przygotowania:
- Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 500 ml ciepłej wody i wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży.
- Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól i słonecznik. Wymieszać (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła).
- Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie (zaczyn nie musi wyrastać) i wyrobić ciasto (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła).
- Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10 minut.
- Po tym czasie chleb posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem po wierzchu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 60 minut. Na czas pieczenia chleba umieścić w piekarniku, na najniższej półce, naczynie żaroodporne z zimną wodą. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się skórki chleba.
- Upieczony chleb wyjąć z formy (w przypadku pieczenia w papierze wyjąć gorący, w pozostałych przypadkach po całkowitym wystudzeniu), skropić zimną wodą i owinąć szczelnie w czystą ściereczkę.
- Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x26 cm.
- Mąkę żytnią razową można zastąpić zwykłą mąką żytnią.
- Zamiast jajka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, zimnej wody lub mleka.
- Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.
- Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika najlpiej wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
Piekę taki z mamą :3
OdpowiedzUsuń