Połówki jajek ugotowanych na twardo.
I sos na bazie majonezu i śmietany.
Doprawiony chrzanem i musztardą.
A w nim kosteczki cebuli i ziarna groszku.
Oprószone drobno posiekanym szczypiorkiem.
Pyszny smak nie tylko od święta!
Składniki:
- 8 jaj;
- Puszka groszku konserwowego (waga netto, po odsączeniu 240 g);
- 60 ml zalewy z groszku z puszki;
- 1 średnia cebula;
- 200 g majonezu;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 czubata łyżka chrzanu ze słoiczka;
- 1 łyżeczka musztardy;
- Sól;
- Pieprz;
- Pęczek szczypiorku.
Sposób przygotowania:
- Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić na pół. Ułożyć na dnie podłużnego naczynia/talerza lub salaterki.
- Cebulę obrać. Pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki.
- Groszek odcedzić z zalewy. Zalewy nie wylewać! Dodać do cebuli.
- Do miseczki z cebulą i groszkiem dodać majonez, śmietanę i 60 ml zalewy z groszku. Dokładnie wymieszać.
- Sos doprawić chrzanem, musztardą, solą i pieprzem do smaku.
- Tak przygotowanym sosem polać połówki jaj.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Jaja zatopione w sosie oprószyć po wierzchu szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Sos powinien mieć konsystencję słodkiej śmietany.
- Ilość majonezu i śmietany można dowolnie zmieniać, przy czym ich ilość powinna być w proporcji 1:1.
- Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
- Do jajek można dodać pokrojone w kostkę marynowane pieczarki (około 200 g - waga netto, po odsączeniu), a szczypiorek zastąpić drobno posiekaną natką pietruszki.
- Ilość chrzanu i musztardy można dowolnie zmieniać. Można użyć dowolnego rodzaju musztardy (u mnie chrzanowa).
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Dziękuję.
OdpowiedzUsuńNa pewno zajrzę.
Pozdrawiam,
G.M.