Soczysty, kruchy, rozpływający się w ustach.
O delikatnym aromacie i smaku przypraw.
Idealny do kanapek, jak i na ciepło.
Zapraszam do spróbowania!
Nie pożałujecie!
- 1 kg schabu bez kości;
- 1 litr mleka (u mnie 2%);
- 1/2 łyżki słodkiej papryki;
- 1 łyżka majeranku;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/2 łyżeczki pieprzu;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyzki oleju.
Sposób przygotowania:
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Schab natrzeć olejem, czosnkiem oraz dokładnie oprószyć wszystkimi przyprawami tj. słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowany schab przykryć folią spożywczą i wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki.
- Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego/na blachę i zalać mlekiem (mleko nie przykryje całego schabu).
- Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1 godzinę. Podczas pieczenia schab od czasu do czasu polewać mlekiem.
- Po upieczeniu otworzyć piekarnik i trzymać w nim mięso (wraz z sosem mleczym powstałym podczas pieczenia), aż do całkowitego wystudzenia.
- Wystudzone mięso wyjąć z mleka, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Dopiero po upływie tego czasu mięso staje się kruche i soczyste.
- Schab można podawać na zimno do kanapek, jak i na ciepło.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Podczas pieczenia schabu, na mleku może wytworzyć się piana, jest to normalne zjawisko.
- Mięso należy piec tyle czasu i w takiej ilości mleka ile waży tj. 1 kg mięsa należy piec w 1 litrze mleka przez 1 h, 1,5 kg schabu w 1,5 litra mleka przez 1,5 h itd.
- Schab można razem z sosem mlecznym wstawić do lodówki na 12 godzin i też będzie pyszny. Ja wstawiałam sam schab, tak jak w orginale przepisu.
- Można użyć dowolnych, ulubionych przypraw do przyprawienia mięsa.
- Najlepiej użyć mleka o 2 lub 3,2 % zawartości tłuszczu.
- Schab nie przesiąka smakiem mleka podczas pieczenia.
- W ten sam sposób można także przygotować filet z piersi indyka.
Ja podobnie piekę pierś indyczą - też jest pyszna
OdpowiedzUsuńNo dziś będziemy się bawić :) musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, zabrałam przepis do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie, jak mogę później podgrzać taki schab aby nie był suchy?
OdpowiedzUsuńNiestety nie wiem...
UsuńPozdrawiam,
G.M.