Słodkie ciasto przypominające drożdżówkę.
Jednak upieczone bez dodatku drożdży.
Z owocami i krusznką, polane lukrem.
Komu kawałek?
Zapraszam!
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 1,5 szklanki białego cukru;
- 3 jaja;
- 1 szklanka oleju;
- 0,5 szklanki mleka;
- 1 łyżka octu jabłkowego;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
- 300 g truskawek;
- 1 kisiel cytrynowy (waga 77 g).
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej razowej;
- 100 g masła;
- 50 g białego cukru.
Lukier:
- 1 schłodzone białko;
- 150 g białego cukru.
Dodatkowo:
- Bułka tarta do obsypania formy;
- Margaryna do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę.
- Stale ubijając dodawać powoli olej i mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać łyżkę octu.
- Formę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wylać ciasto.
- Truskawki wymieszać z kisielem. Wyłożyć na ciasto.
- Mąkę razową, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 50 minut. Wystudzić
- W międzyczasie przygotować lukier. Białko ubijać z cukrem pudrem mikserem przez około 10 - 15 minut.
- Wystudzone ciasto polukrować.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na blachę o wymiarach 24 x 28 cm,
- Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, masło w kruszonce - margaryną, a kisiel cytrynowy innym smakiem.
- Szklanka = 250 ml.
- Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem.
- Kisiel w owocach ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Ciekawa propozycja
OdpowiedzUsuń