Składniki:
KLOPSIKI:
- 700 g mięsa mielonego, wołowego (u mnie z łopatki wołowej);
- 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych;
- 1 szklanka mleka;
- 3 łyżki bardzo drobno posiekanej cebuli;
- 1 i 1/2 łyżeczki soli;
- Pieprz.
SOS BBQ:
- 1 szklanka dobrej jakości ketchupu;
- 2 łyżki białego cukru;
- 3 łyżki octu spirytusowego;
- 2 łyżki sosu Worcestershire;
- 4 łyżki drobno posiekanej cebuli;
- Kilka kropel ostrego sosu np. Tabasco, u mnie - Sriracha.
DODATKOWO:
- 1/2 szklanki mąki pszennej do obtoczenia klopsików;
- 4 łyżki oleju do podsmażenia klopsików;
- Pęczek natki pietruszki do oprószenia klopsików po wierzchu;
- Naczynie żaroodporne o wymiarach 21 x 31 cm.
1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml
Sposób przygotowania:
KLOPSIKI:
- Cebulę (1 małą) obrać, bardzo drobno pokroić.
- Mąkę wsypać do miseczki odstawić na bok.
- Mięso mielone przełożyć do dużej miski. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę (3 łyżki).
- Do miski z mięsem i cebulą wsypać płatki owsiane błyskawiczne (3/4 szklanki). Wlać zimne mleko (1 szklankę). Wsypać sól (1 i 1/2 łyżeczki) oraz pieprz (dużą szczyptę). Wymieszać.
- Masę mięsną dokładnie wyrobić dłońmi.
- Z masy mięsnej formować małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego (ja robiłam to przy pomocy łyżki do lodów o średnicy 4 cm) i układać na talerzu/desce do krojenia warzyw.
- Tak przygotowane klopsiki wstawić do zamrażalnika na 5 minut lub do lodówki na 30 - 45 minut.
- Bezpośrednio po wyjęciu z zamrażalnika/lodówki klopsiki obtoczyć w mące pszennej i smażyć partiami, na rozgrzanym na patelni oleju (4 łyżki), aż ładnie się zarumienią.
- Usmażone klopsiki wykładać do naczynia żaroodpornego.
SOS BBQ:
- Do miseczki wlać ketchup (1 szklankę), ocet spirytusowy (3 łyżki) oraz sos Worcestershire (2 łyżki).
- Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę (4 łyżki).
- Wsypać biały cukier (2 łyżki) oraz wlać kilka kropel ostrego sosu.
- Dokładnie wymieszać.
KLOPSKI W SOSIE BBQ:
- Usmażone, ułożone w naczyniu żaroodpornym klopsiki polać równomiernie przygotowanym sosem BBQ.
- Tak przygotowane klopsiki w sosie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać pod przykryciem (u mnie z folii aluminiowej) przez 45 minut, aż sos zacznie bulgotać, a całość będzie bardzo gorąca.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Klopsiki podawać gorące z makaronem/puree ziemniaczanym/bagietką, oprószone posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 35 klopsików wielkości orzecha włoskiego.
- Ostry sos w domowym sosie BBQ można pominąć dodając np. dobrej jakości pikantny ketchup.
- Sosu nie wychodzi dużo. Klopsiki w nim nie pływają - a jedynie są nim pokryte jak kołderką.
- Cebula do klopsików jak i do sosu powinna być tak drobno posiekana jak to tylko możliwe.
- Klopsiki przygotowane według tego przepisu są miękkie, z słodko - kwaśnym sosem.
- 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.
Źródło przepisu: The Pioneer Woman.
tak sie jada!
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na sycący obiad.
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń