Składniki:
- 500 g mrożonego, zielonego groszku;
- 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorkiem;
- 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego;
- 3 kulki mozzarelli (każda po 100 g - waga netto, po odcedzeniu z zalewy);
- Sól - opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Cebulkę dymkę wraz ze szczypiorkiem umyć, osuszyć, drobno pokroić lub pozostawić w całości.
- Kulki mozzarelli odcedzić z zalewy, osuszyć, pokroić w kostki.
- Do niewielkiego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić mrożony groszek (prosto z zamrażalnika, bez rozmrażania). Dodać cebulkę dymkę wraz ze szczypiorkiem (pokrojoną lub w całości). Wlać bulion.
- Zupę wstawić na ogień i gotować, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż groszek będzie miękki. Zestawić z ognia. Odstawić do lekkiego przestudzenia. W przypadku gotowania w całości cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem, wyjąć ją z zupy.
- Do wystudzonej zupy dodać pokrojoną mozzarellę i całość zblendować na gładki krem. Ewentualnie doprawić solą do smaku (ja nie soliłam).
- Zupę podawać gorącą.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi niewielka ilość zupy - około 1,3 litra.
- Zupa nie jest aksamitnie gładka. Pływają w niej niewielkie skórki groszku. W celu ich usunięcia zupę można przetrzeć przez sito.
- Ja dodałam do zupy pokrojoną cebulkę dymkę ze szczypiorkiem i wraz z nią zblendowałam zupę.
Źródło przepisu: Nigella Lawson.
zielona zupka
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń