Soczysty filet z kurczaka.
Domowej roboty, puszysta bułka.
Kremowy sos z dodatkiem ogórków i cebuli.
Pomidor i sałata.
Kto ma ochotę na jednego?
Zapraszam!
Składniki:
Bułki:
- 250 g mąki pszennej;
- 150 ml letniego mleka (u mnie 0,5%);
- 8 g świeżych drożdży;
- 25 g masła;
- 1,5 łyżeczki białego cukru;
- 0,5 łyżeczki soli;
- 1 jajo;
- 2 łyżki ziaren słonecznika.
Mięso:
- 2 filety z kurczaka;
- 1 łyżeczka zmielonej, słodkiej papryki;
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu;
- 1/2 łyżeczki soli;
- Przyprawa do kurczaka (u mnie firmy Prymat);
- 50 g płatków kukurydzianych;
- 150 ml mleka;
- Olej do smażenia.
Sos:
- 125 ml majonezu;
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego;
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli;
- 4 łyżki drobno posiekanych ogórków konserwowych;
- 2 łyżeczki białego octu winnego;
- 1 łyżeczka białego cukru;
- 1/2 łyżeczki soli.
Dodatkowo:
- 4 plastry pomidora;
- 2 pokrojone w plasterki ogórki konserwowe;
- 1/4 główki, pokrojonej w paski sałaty lodowej.
Sposób przygotowania:
- Link do przepisu na domowe bułki hamburgerowe.
- Filety z kurczaka przeciąć w poprzek na pół, uzyskując w ten sposób 4 cienkie kotlety. Każdy plaster mięsa natrzeć przyprawą do kurczaka.
- Płatki kukurydziane drobno pokruszyć. Ja używam do tego celu specjalnej nakładki do blendera (rozdrabniacza). Dodać do nich słodkiej papryki w proszku, soli i pieprzu. Wymieszać.
- Kotlety najpierw namaczać w mleku, a następnie panierować w płatkach kukurydzianych z przyprawami. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
- Sos: wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Sos odstawić do lodówki na około 30 minut.
- Pomodora i ogórki konserwowe pokroić w plastry. Sałatę umyć, osuszyć i pokroić w paski.
- Bułki przeciąć na pół. Na dolną część bułki nakładać kolejno: sos, sałatę, sos, kotleta z kurczaka, sos, plaster pomidora i plasterki ogórka. Przykryć wierzchnią połówką bułki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą 4 duże chicken burgery.
- Jogurt naturalny czy grecki w sosie można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, nastomiast biały ocet winny octem spirytusowym.
- Burgery można podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami czy nachosami.
- Dodatki do burgerów można zmieniać zgodnie z własnym upodobaniami smakowymi.
wygląda bardzo apetycznie:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńmmm, bardzo proszę natychmiast zapakować i wysłać pod adres....:)
OdpowiedzUsuńtez takie zrobie
OdpowiedzUsuń