Duże, rumiane i pyszne.
Delikatnie chrupiące orzeszkami
Oprószone kryształkami cukru.
Idelane do kawy czy herbaty.
Kto chce obudzić w sobie ciasteczkowego potwora?
Zapraszam na poczęstunek!
Składniki:
- 120 g miękkiego masła;
- 120 g masła orzechowego z kawałkami orzechów "crunchy";
- 180 g białego cukru + cukier do obtaczania ciastek;
- 250 g mąki pszennej;
- 1 jajo;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Sposób przygotowania:
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Stale miksując dodać masło orzechowe oraz jajo.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta stale miksując.
- Z ciasta formułować kule, spłaszczać je trochę, obtaczać w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około, w zależności od wielkości uformułowanych ciastek) 15 minut (małe ciastka), 18 - 20 minut (średnie ciastka), 23 - 25 minut (duże ciastka).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Masło orzechowe z kawałkami orzechów "crunchy" można zastąpić takim bez "smooth".
- Masło orzechowe z kwałkami orzechów, jak i bez, można nabyć w dobrej cenie podczas tygodnia amerykańskiego w sieci sklepów Lidl. Masło orzechowe z Lidla.
- Z podanych składników wychodzi około 8 dużych ciastek, 16 średnich lub 24 małych.
Źródło przepisu: Magda Kucharzy
Na samo hasło "masło orzechowe" cieknie mi ślinka. A już takie ciasteczka to pochłonęłabym co do jednego!!! Wyglądają przepysznie. Koniecznie muszę je wypróbować. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka upiekłam, aczkolwiek nie obtaczałam ich w cukrze- są słodkie, nawet mimo, iż dodałam 10 g cukru mniej. Są bardzo smaczne. Na drugi dzień twardsze i chrupiące.
OdpowiedzUsuń