Puchate, wilgotne, pachnące!
Z kawałkami soczystych truskawek.
Pyszny dodatek do kawy czy herbaty.
Zapraszam do spróbowania!
Składniki:
- 375 g mąki pszennej;
- 175 g białego cukru;
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- Szczypta soli;
- 100 g masła;
- 2 jaja;
- 250 ml mleka (u mnie 0,5%);
- Kilka kropel aromatu śmietankowego;
- 250 g truskawek + mąka do ich oprószenia.
Sposób wykonania:
- W miseczce wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
- Masło rozpuścić i ostudzić.
- W drugiej miseczce połączyć ze sobą mokre składniki: rozpuszczone masło, mleko, jaja i aromat śmietankowy.
- Truskawki umyć, osuszyć, drobno pokroić i oprószyć mąką.
- Połączyć ze sobą składniki suche i mokre, a następnie dodać oprószone mąką truskawki i wymieszać, aż do połączenia składników.
- Muffiny piec w formie do muffinek wyłożonej papilotkami lub natłuszczonej.
- Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 20 - 25 minut (grzałka górna i dolna, 3 półka).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.
- Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie.
- Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.
- Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
- Oprószenie truskawek niewielką ilością mąki zapobiega ich opadaniu na dno ciastek.
świetnie wygladają:) mniam:)
OdpowiedzUsuńzrobimy taką z Basia
OdpowiedzUsuń