Ciągnący się makaron oblepiony śmietanowo-jajecznym sosem.
W towarzystwie złocistej cebulki i chrupiącego boczku.
Delikatnie oprószony potartym, twardym serem.
Aksamitny i wyrazisty w smaku.
Zapraszam do stołu!
Składniki:
- 250g makaronu spaghetti;
- 1 duża cebula;
- 100g wędzonego boczku;
- 2 ząbki czosnku;
- oliwa;
- 200ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
- 1 jajo;
- 2 łyżki startego, twardego, dojrzewającego sera np. parmezanu + odrobina do posypania na wierzchu tuż przed podaniem;
- Pieprz;
- Sól.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rogrzać oliwę.
- Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Boczek drobno pokroić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Do miseczki wlać śmietanę. Wymieszać ją z roztrzepanym jajkiem i 2 łyżkami potartego sera. Sos posolić i popieprzyć do smaku.
- Na rozgrzanej na patelni olwie zeszklić cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przez krótką chwilę razem podsmażać.
- Do cebuli z czosnkiem dodać boczek i smażyć razem, aż tłuszcz z boczku się wytopi i będzie delikatnie chrupiący.
- W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Podsmażoną cebulę, czosnek i boczek zdjąć z ognia i dodać do nich sos. Dokładnie wymieszać.
- Makaron odcedzić i gorący dodać do sosu. Całość wymieszać.
- Spaghetti podawać posypane po wierzchu startym serem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna porcja dla osoby dorosłej. Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 dorosłych osób i 1 małego dziecka.
- Ja używam mieszanki serów twardych Reggio piatto dostępnej w przystępnej cenie w sieci sklepów Biedronka.
- Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.
- Oliwę można zastąpić olejem, a boczek pancettą.
no i tak sie gotuje!
OdpowiedzUsuń