Puszysty i lekki biszkopt.
Pyszna i kremowa bita śmietana.
Oprószone cukrem pudrem.
Niebo w gębie.
Zapraszam!
Składniki:
- 4 jaja;
- 100 g mąki pszennej;
- 100 g białego cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- Szczypta soli;
- 350 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;
- 2 łyżki żelatyny;
- 1/4 szklanki gorącej wody;
- Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
- Cukier puder do oprószenia po wierzchu.
Sposób przygotowania:
- Żółtka jaj oddzielić od białek.
- Białka wraz ze szczyptą soli ubijać, dodając powoli cukier, na sztywną pianę.
- Do ubitych białek, stale miksując, dodawać po jednym żółtku.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Do masy, stale ubijając, dodawać powoli mąkę. Całość zmiksować na jednolitą masę.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka).
- Na blasze od piekarnika wyłożyć papier do pieczenia i wylać na niego ciasto. Masę należy rónomiernie rozprowadzić.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.
- Po upieczeniu, cisto należy szybko wyłożyć papierem do góry, na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem wanilinowym. Zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę wraz ze ściereczką. Pozostawić do ostudzenia.
- W międzyczasie należy ubić śmietanę i rozpuścić żelatynę w 1/4 szklanki gorącej wody. Do ubitej śmietany, stale, powoli miksując, dodawać ciepłą żelatynę. Krem wstawić do lodówki. Po wstawieniu kremu do lodówki, należy go pilnować, aby zbytnio nie zgęstniał.
- Wystudzone ciasto rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć. Wstawić do lodówki przykryte ściereczką na minimum 2 godziny.
- Podawać oprószone cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Zamiast żelatyny można dodać 2 śmietanfixy.
- Roladę można zwijać wzdłuż krótszego (będzie wówczas miała większą średnicę, ale będzie krótsza) lub dłuższego boku (będzie wówczas dłuższa, ale chudsza).
- Rozsmarowując śmietanę na cieście należy zostawić na samym końcu 2 centymetrowy margines, aby roladę łatwo było zwinąć i krem nie wypływał.
wygląda na niezwykle delikatną :)
OdpowiedzUsuńPiękna taka delikatna i puszysta rozkosz :)
OdpowiedzUsuńTaka delikatna, idealna na lato :)
OdpowiedzUsuńTotakie delikatne niczym puchowe chmury w letni poranek... rozpływa się w ustach
OdpowiedzUsuńNa jakiej dlugosci formie piekl sie biszkopt?
OdpowiedzUsuńBiszkopt był pieczony na blaszce z wyposażenia piekarnika o wymiarach: 42 x 31 cm (wymiary spodu blachy).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
G.M.
Cos mi poszlo nie tak.Piekne, puszyste przy wyrabianiu.Wyroslo bardzo .Ale kiedy przeniosłam i zawinelam w sciereczke ,to skurczylo się.Nie mam kuchenki z termoobiegiem ,wiec trzymałam 20 min.Balam się dluzej i wyjelam mimo bladości ciasta.Moze to być powod?
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńniestety nie wiem, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Ja też nie piekłam z termoobiegiem. Ciasto może się lekko obkurczyć, dlatego ważne są wymiary blachy. Na zbyt dużej wyjdzie cieńsze. A może mimo skurczenia nadal jest dobre w smaku i dobrze się prezentuje?
Pozdrawiam serdecznie,
G.M.
piekłam rolada pyszna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Robilam. Wyszlo przepyszne. Dodalam wiecej smietany i do smietany dodalam troche cukru pudru.
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam tę roladkę. W smaku pyszna.Tylko po rozwinięiu ze ściereczki tak jakby się skurczyła na długość. Po zwinięciu już ze śmietanką ciasto troszkę pękło z zewnątrz.Na drugi raz wezmę dłuższą blaszkę albo tę z piekarnika. Wtedy biszkopt będzie cieńszy i nie pęknie. Mój biszkopt był za gruby , bo blaszka była za krótka.
OdpowiedzUsuńW smaku ok ale peklo mi w kilku miejscach i ta skorka z zewnatrz sie poobdzierala. Pieklam two jak w przepisie
OdpowiedzUsuńPiekłam i jest wyśmienita. Za każdym razem wychodzi mi idealnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
no można spróbować
OdpowiedzUsuńPrzepis do którego regularnie wracam. Pyszna rolada, zawsze wychodzi. Dziekuje.
OdpowiedzUsuń