Wiórki czerwonych buraków zatopione w mieszance jogurtu i kefiru.
Chrupiące kawałeczki zielnonego ogórka i rzodkiewki.
Doprawione szczypiorkiem, solą i octem.
Gęsty, chrupiący i chłodny.
Idealne orzeźwienie na upalne dni!
Komu miseczkę? Zapraszam!
Składniki:
- 750 g czerwonych buraków;
- Pęczek czerwonej rzodkiewki;
- 2 ogórki;
- Pęczek szczypiorku;
- 800 g jogurtu greckiego;
- 400 g gęstego kefiru;
- 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Cukier;
- Sól;
- Ocet spirytusowy;
- Jaja ugotowane na twardo - 1 jajo na 1 talerz chłodnika.
Sposób przygotowania:
- Buraki umyć, obrać ze skóry i pokroić w połówki lub ćwiartki, w zależności od ich wielkości. Buraki włożyć do garnka, zalać wodą, tak aby przykryła buraki, wsypać po łyżeczce soli i białego cukru i gotować. Po około 20 minutach gotowania dodać 2 - 3 łyżki octu i dalej gotować, aż buraki będą miękkie.
- Jaja ugotować na twardo.
- Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a wywar powstały z gotowania buraków wystudzić.
- Rzodkiewkę i ogórki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Szczypiorek drobno posiekać.
- Do chłodnego wywaru z buraków (powinno go być około 500 ml) dodać jogurt, kefir i śmietanę. Wymieszać. Dodać starte buraki, posiekany szczypiorek, pokrojone rzodkiewki i ogórki. Wymieszać. Doprawić octem, solą i cukrem.
- Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
- Ogórki i rzodkiewki, zamiast kroić, można zetrzeć na tarce.
- Buraki nadają chłodnikowi słodki smak, więc lepiej nie rezygnować z dodatku octu.
- Buraki najlepiej ugotować dzień wcześniej, wówczas nie trzeba będzie czekać, aż wywar się wystudzi.
Oj wygląda przepysznie. Muszę skorzystać z tego przepisu, a efektami na pewno podzielę się także na swoim blogu: kulinarnyblog.pl
OdpowiedzUsuńRobiłam z połowy składników bo bardzo dużo tego wychodzi. Wyszło pyszne.
OdpowiedzUsuńMiło mi:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Na ile osob jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńW zależności od apetytów: 6 - 8 osób.
Usuń