środa, 19 czerwca 2013

Chłodnik z czerwonych buraków

Chłodnik z czerwonych buraków...
Wiórki czerwonych buraków zatopione w mieszance jogurtu i kefiru.
Chrupiące kawałeczki zielnonego ogórka i rzodkiewki.
Doprawione szczypiorkiem, solą i octem.
Gęsty, chrupiący i chłodny.
Idealne orzeźwienie na upalne dni!
Komu miseczkę? Zapraszam!

Składniki:
  1. 750 g czerwonych buraków;
  2. Pęczek czerwonej rzodkiewki;
  3. 2 ogórki;
  4. Pęczek szczypiorku;
  5. 800 g jogurtu greckiego;
  6. 400 g gęstego kefiru;
  7. 330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  8. Cukier;
  9. Sól;
  10. Ocet spirytusowy;
  11. Jaja ugotowane na twardo - 1 jajo na 1 talerz chłodnika.






Sposób przygotowania:
  1. Buraki umyć, obrać ze skóry i pokroić w połówki lub ćwiartki, w zależności od ich wielkości. Buraki włożyć do garnka, zalać wodą, tak aby przykryła buraki, wsypać po łyżeczce soli i białego cukru i gotować. Po około 20 minutach gotowania dodać 2 - 3 łyżki octu i dalej gotować, aż buraki będą miękkie.
  2. Jaja ugotować na twardo.
  3. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a wywar powstały z gotowania buraków wystudzić.
  4. Rzodkiewkę i ogórki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę.
  5. Szczypiorek drobno posiekać.
  6. Do chłodnego wywaru z buraków (powinno go być około 500 ml) dodać jogurt, kefir i śmietanę. Wymieszać. Dodać starte buraki, posiekany szczypiorek, pokrojone rzodkiewki i ogórki. Wymieszać. Doprawić octem, solą i cukrem.
  7. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
SMACZNEGO!



























Uwagi do przepisu:
  1. Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.
  2. Ogórki i rzodkiewki, zamiast kroić, można zetrzeć na tarce.
  3. Buraki nadają chłodnikowi słodki smak, więc lepiej nie rezygnować z dodatku octu.
  4. Buraki najlepiej ugotować dzień wcześniej, wówczas nie trzeba będzie czekać, aż wywar się wystudzi.

5 komentarzy :

  1. Oj wygląda przepysznie. Muszę skorzystać z tego przepisu, a efektami na pewno podzielę się także na swoim blogu: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam z połowy składników bo bardzo dużo tego wychodzi. Wyszło pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na ile osob jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >