Lekko kwaśna, zabielona śmietaną, mocno koperkowa.
O wyrazistym smaku kiszonych ogórków.
Z dodatkiem złocistych skwarek.
Prosta i szybka w wykonaniu.
Pychota!
Składniki:
- 7 średnich ziemniaków;
- 1 duża marchewka;
- 1 średnia pietruszka;
- Biała część pora;
- 1/4 korzenia selera;
- 150 g wędzonego boczku;
- 2 liście laurowe;
- 5 ziaren ziela angielskiego;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
- 6 - 7 średnich ogórków kiszonych;
- 250 ml soku z kiszonych ogórków;
- 2,5 litra zimnej wody;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Sól;
- Pieprz;
- Pęczek koperku.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, piertuszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę pokroić w słupki.
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
- Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na suchej patelni (tj. bez użycia tłuszczu).
- Ogórki zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach.
- Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć ręką lub deską do krojenia.
- Koperek drobno posiekać.
- Do granka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, stratą marchewkę, obraną pietruszkę i seler, por, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, łyżkę przyprawy do zupy, podsmażony boczek i zalać 2,5 litrami zimnej wody.
- Całość gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i warzywa będą miękkie (około 50 minut).
- Po tym czasie dodać starte ogórki, 250 ml soku z ogórków, zmiażdżone ząbki czosnku, posiekany koperek i gotować przez kolejne 15 minut.
- Następnie do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę zupy i dobrze wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy, nie gotować (zupę zestawić z ognia) i wymieszać.
- Zupę przyprawić solą i pieprzem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą około 3 litry zupy.
- Marchewkę można pokroić w plasterki zamiast trzeć na tarce o grubych oczkach.
- Dodatek koperku można pominąć, lub zastąpić go drobno posiekaną natką pietruszki.
- Najlepiej kupować ogórki kiszone, a nie kwaszone.
- Boczek można zastąpić słoniną lub podgardlem. Ja kupuję boczek pokrojony w cienkie plastry, dzięki czemu bardzo łatwo się go kroi w niewielką kostkę.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
przepis sztos
OdpowiedzUsuń