Płaskie chlebki indyjskie.
Pięknie puchną podczas smażenia.
Lekko chrupiące, cieniutkie.
Niezastąpniony dodatek do dań kuchni indyjskiej.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypywania;
- 1/2 szklanki ciepłej wody;
- Szczypta soli;
- Olej do skropienia ciasta i posmarowania gotowych placków.
Sposób wykonania:
- Mąkę wsypać do miski (u mnie od robota kuchennego), dodać sól i wymieszać. Dodać wodę i wyrobić ciasto. Ja wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego.
- Wyrobione ciasto posmarować olejem.
- Ciasto podzielić na 8 małych części i z każdej z nich uformułować kulkę.
- Każdą kulkę oprószyć mąką i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na bardzo płaski placek o średnicy około 12 cm.
- Placki smażyć na suchej, gorącej patelni. Jak placek zacznie zmieniać kolor, spód będzie miał jasnobrązowe kropki, a na wierzchu pojawią się bąble, przewrócić na drugą stronę. Kiedy na drugiej stronie pojawią się kropki i wybrzuszenia, placek ponownie przewrócić na poprzednią stronę i delikatnie nacisnąć łopatką na wybrzuszenia, dzięki czemu rozejdą się one po placku i połączą. Placki puchną od pary wodnej, aż na końcu całe są lekko nadmuchane.
- Po upieczeniu i przełożeniu na talerz roti staną się płaskie, gdyż ujdzie z nich powietrze.
- Każdy z placków posmarować z obu stron niewielką ilością oleju.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 8 placków roti.
- Mąkę pszenną można zastąpić mąką pełnoziarnistą.
- Przy rozwałkowywaniu placków nie należy podsypywać ciasta zbyt dużą ilością mąki, gdyż mogą wyjść suche.
- Placki, podczas smażenia na patelni, należy przewracać kilkakrotnie, dzięki czemu będą bardziej napowietrzone.
- Roti można przechowywać szczelnie zawinięte w folię aluminiową lub zamknięte w szczelnym pojemniku przez około 2 dni poza lodówką lub 6 dni w lodówce. Taki sposób przechowywania zapewni im miękkość i elastyczność.
Źródło przepisu: Puszka.pl
Podstawą tutaj jest zadbanie, żeby nie były one zbyt grube. Ale są bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuń