Szybkie, proste i pyszne!
Aromatyczny, lekko pikantny indyjski sos.
Kawałki pieczarek.
Idealne jako samodzielne danie lub jako dodatek.
Pycha!
Składniki:
- 500 g pieczarek;
- 1 duża, biała cebula;
- 2 cm kawałek imbiru;
- 2 ząbki czosnku;
- Puszka krojonych pomidorów (waga z zalewą 400 g);
- 1/2 łyżeczki kuminu;
- 1/2 łyżeczki kolendry;
- 1/2 łyżeczki kardamonu;
- 1 łyżeczka garam masala;
- 1/4 łyżeczki płatków chili;
- 1 czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego;
- Sól;
- Olej do smażenia.
Sposób wykonania:
- Pieczarki umyć, osuszyć, poprzekrawać na pół.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Imbir i czosnek obrać, drobno posiekać.
- Na rozgrzany w wysokiej patelni lub woku olej wrzucić cebulę, czosnek, imbir, przyprawy: kumin, kardamon, kolendrę, garam masala, chili i podsmażać, aż do zeszklenia cebuli.
- Do zeszklonej cebuli dodać pieczarki i całość posmażać, aż pieczarki przybiorą lekko złocisty kolor.
- Następnie dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Dusić, co jakiś czas mieszając, aż sos odparuje do połowy, a potrawa nieco zgęstnieje.
- Posolić do smaku.
- Na końcu dodać czubatą łyżkę jogurtu.
- Podawać z ryżem, plackami roti (jak u mnie), czy chlebkami naan.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jogurt naturalny można zastąpić jogurtem greckim lub gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18 %.
- Z dodatku płatków chili można zrezygnować lub zmniejszyć ich ilość, wówczas potrawa będzie miała łagodniejszy smak.
Wyglada smakowicie:)
OdpowiedzUsuńfajne przepisy
OdpowiedzUsuń