Okrągłe miseczki domowej roboty.
Idealne do zjedzenia wraz z zupą!
Smaczny sposób na podanie żurku.
Składniki:
- 650 g mąki pszennej;
- 2 łyżeczki soli;
- 2 łyżki oleju/oliwy;
- 425 ml ciepłej wody;
- 7 g suchych drożdży.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce (ja użyłam misy od miksera) wymieszać ze sobą mąkę, sól, drożdże i oliwę/olej. Następnie powoli dolewać wodę, stale wyrabiając ciasto mikserem. Po dodaniu wody wyrabiać ciasto mikserem jeszcze przez około 10 minut, do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wszystkie te czynności można również wykonać ręcznie.
- Wyrobione ciasto przełożyć do miski dokładnie wysmarowanej oliwą/olejem, ciasto posmarować oliwą/olejem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż do podwojenia objętości.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść (ale bardzo krótko), podzielić na 3 części: 2 duże, w miarę równe i 1 bardzo małą (dokładnie takiej wielkości, aby po podzieleniu jej na pół uformułować dwie małe kulki). Z 2 dużych części uformułować dwie średniej wielkości kule, małą część podzielić na dwie i ulepić dwie małe kulki będąde uchwytami powstającego naczynia do podania żurku.
- Chlebki położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką, na każdy przykleić jedną małą kulkę (będącą uchwytem). Uformowane bochenki posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrosły.
- Chlebki piec w 200 stopniach w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 35 minut (choć czas pieczenia zalży od kuchenki i trzeba go kontrolować), aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, gdy postuka się w jego spód.
- Wystudzić. W wystudzonych chlebka ściąć wierzchy, tak aby z kulkami-uchwytami utworzyły pokrywki naczynia na żurek. Następnie łyżką delikatnie wydrążyć środki z chlebków. W przypadku, gdyby wskutek wydrążenia powstały niewielkie szczeliny i zachodziło niebezpieczeństwo, że zupa będzie wyciekać, pozaklejać je resztkami z wydrążonego miąższu chleba.
- Przed podaniem chlebki zapiec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą 2 duże miseczki chlebowe.
- Ja wyrabiam ciato drożdżowe robotem z hakiem do ciasta drożdżowego.
- Środek chlebków należy bardzo delikatnie wydrążać, aby nie porobić dziur.
- Podczas formułowania chlebków z ciasta należy sprawić aby ciasto stanowiło jak najgładszą i spójną kulę. Wszelkie niedociągnięcia mogą podczas pieczenia przekształcić się w szczeliny.
- Podawać z żurkiem np. z tego przepisu i sosem czosnkowym.
Ale fajny chlebek:-) Mam nadzieję, że kiedyś spróbuję go upiec, bo wygląda znakomicie:-)
OdpowiedzUsuńWyszło super. Ja zrobiłam 4 mniejsze miseczki i do tego leczo :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że miseczki chlebowe się udały i smakowały. Doskonały pomysł z takim podaniem leczo:-)
OdpowiedzUsuńFajny, będziemy próbować przy kolejnym naszym żurku który wygląda tak jemy.ekolokalnie.pl/zurek-inaczej-bo-z-kapusta/
OdpowiedzUsuńPolecam, bo chlebki są pyszne.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Też wypiekam takie chlebki do żurku. Jeśli ktoś lubi chrupiąca i lśniącą skórkę polecam do metalowej miseczki wlać odrobinę wody i wstawić do piekarnika oraz spryskać chlebki przed pieczeniem i w trakcie wodą. Wówczas skórka jest lśniąca :)
OdpowiedzUsuń