poniedziałek, 29 lipca 2013

Chlebki do żurku. Żurek w chlebie

Chlebki do żurku...
Okrągłe miseczki domowej roboty.
Idealne do zjedzenia wraz z zupą!
Smaczny sposób na podanie żurku.

Składniki:
  1. 650 g mąki pszennej;
  2. 2 łyżeczki soli;
  3. 2 łyżki oleju/oliwy;
  4. 425 ml ciepłej wody;
  5. 7 g suchych drożdży.










Sposób przygotowania:
  1. W dużej misce (ja użyłam misy od miksera) wymieszać ze sobą mąkę, sól, drożdże i oliwę/olej. Następnie powoli dolewać wodę, stale wyrabiając ciasto mikserem. Po dodaniu wody wyrabiać ciasto mikserem jeszcze przez około 10 minut, do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wszystkie te czynności można również wykonać ręcznie.
  2. Wyrobione ciasto przełożyć do miski dokładnie wysmarowanej oliwą/olejem, ciasto posmarować oliwą/olejem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż do podwojenia objętości.
  3. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść (ale bardzo krótko), podzielić na 3 części: 2 duże, w miarę równe i 1 bardzo małą (dokładnie takiej wielkości, aby po podzieleniu jej na pół uformułować dwie małe kulki). Z 2 dużych części uformułować dwie średniej wielkości kule, małą część podzielić na dwie i ulepić dwie małe kulki będąde uchwytami powstającego naczynia do podania żurku.
  4. Chlebki położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką, na każdy przykleić jedną małą kulkę (będącą uchwytem). Uformowane bochenki posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrosły.
  5. Chlebki piec w 200 stopniach w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 35 minut (choć czas pieczenia zalży od kuchenki i trzeba go kontrolować), aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, gdy postuka się w jego spód.
  6. Wystudzić. W wystudzonych chlebka ściąć wierzchy, tak aby z kulkami-uchwytami utworzyły pokrywki naczynia na żurek. Następnie łyżką delikatnie wydrążyć środki z chlebków. W przypadku, gdyby wskutek wydrążenia powstały niewielkie szczeliny i zachodziło niebezpieczeństwo, że zupa będzie wyciekać, pozaklejać je resztkami z wydrążonego miąższu chleba.
  7. Przed podaniem chlebki zapiec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni.
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzą 2 duże miseczki chlebowe.
  2. Ja wyrabiam ciato drożdżowe robotem z hakiem do ciasta drożdżowego.
  3. Środek chlebków należy bardzo delikatnie wydrążać, aby nie porobić dziur.
  4. Podczas formułowania chlebków z ciasta należy sprawić aby ciasto stanowiło jak najgładszą i spójną kulę. Wszelkie niedociągnięcia mogą podczas pieczenia przekształcić się w szczeliny.
  5. Podawać z żurkiem np. z tego przepisu i sosem czosnkowym.



6 komentarzy :

  1. Ale fajny chlebek:-) Mam nadzieję, że kiedyś spróbuję go upiec, bo wygląda znakomicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszło super. Ja zrobiłam 4 mniejsze miseczki i do tego leczo :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że miseczki chlebowe się udały i smakowały. Doskonały pomysł z takim podaniem leczo:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny, będziemy próbować przy kolejnym naszym żurku który wygląda tak jemy.ekolokalnie.pl/zurek-inaczej-bo-z-kapusta/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo chlebki są pyszne.
      Pozdrawiam serdecznie,
      G.M.

      Usuń
  5. Też wypiekam takie chlebki do żurku. Jeśli ktoś lubi chrupiąca i lśniącą skórkę polecam do metalowej miseczki wlać odrobinę wody i wstawić do piekarnika oraz spryskać chlebki przed pieczeniem i w trakcie wodą. Wówczas skórka jest lśniąca :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >