Szybka, prosta w wykonaniu i smaczna.
Idealna do mięs, ryb i potraw wegetariańskich.
Pyszne połączenie startych buraków i cebuli.
Smaczego!
Składniki:
- Słoik wiórków z buraczków czerwonych (waga bez zalewy 350g);
- 1 mała, biała cebula;
- 2 łyżki oleju;
- 1/2 łyżki octu lub soku z cytryny (opcjonalnie)
- Sól;
- Pieprz.
Sposób wykonania:
- Wiórki z buraczków odsączyć z zalewy i przełożyć do salaterki.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do buraczków i wymieszać.
- Buraczki z cebulą doprawić olejem, octem/sokiem z cytryny (opcjonalnie), solą i pieprzem.
- Całość dokładnie wymieszać.
Uwagi do przepisu:
- Jest to porcja dla swóch dorosłych osób i jednego małego dziecka.
- Do surówki można dodać obrane i starte na tarce o dużych oczkach lekko kwaskowate jabłko.
- Z dodatku octu czy soku z cytryny można całkowicie zrezygnować.
- Olej można zastąpić oliwą.
- Ja używam Buraczki czerwone wiórki z Dawtony dostępne w sieci sklepów Biedronka.
Taką lubię! A za mną właśnie chodzą buraki:) Wczoraj kupiłam kilogram i mam zamiar zrobić surówkę, ale jakoś nie chce mi się ich zetrzeć na tarce. W upalne dni zwykle dopada mnie kulinarne lenistwo :)
OdpowiedzUsuńpodziwiam " kulinarne lenistwo "... a ja tak uwielbiam gotowac .... tylko dla kogo ??
Usuńjak coś jest w słoiku pasteryzowane to nie jest już surowe i nie można zrobić z tego surówki najwyżej sałatkę do obiadu.
OdpowiedzUsuńBrawo!...za czujność:)
UsuńBardzo smaczna i w mig do przygotowania surowka
OdpowiedzUsuńsurówka godna polecenia
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
OdpowiedzUsuń