Lekko kwaśny, z delikatną nutą czosnku.
Doprawiony śmietaną i chrzanem.
Nieco inny niż tradycyjny żur staropolski.
Podany w domowej roboty chlebie.
Niebo w gębie!
Składniki:
- 1 duża marchewka;
- 1 średnia pietruszka;
- 1/4 korzenia selera;
- Biała część pora;
- 4 średniej wielkości ziemniaki;
- 2 liście laurowe;
- 5 ziarenek ziela angielskiego;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 litry zimnej wody;
- 2 śląskie kiełbasy o wadze około 250 g + ewentualnie olej do podsmażenia;
- 250 - 500 ml domowej roboty zakwasu na żurek;
- Łyżeczka majeranku;
- 1/2 łyżeczki cukru;
- 125 ml gęstej, kwaśnej śmietany do zup o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 łyżka mąki pszennej;
- 3 łyżki startego chrzanu ze słoiczka;
- Sól;
- Pieprz;
- 1/2 natki pietruszki;
- Jaja ugotowane na twardo - 1 jajko na 1 talerz zupy.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plastry. Pietruszkę i selera obrać. Wszystkie jarzyny wrzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka z jarzynami. Całość zalać 2 litrami zimnej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.
- W międzyczasie kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na gorącej patelni.
- Gdy ziemniaki i marchewka będą miękkie, do zupy dodać kiełbasę, chrzan, cukier, majeranek i wlać zakwas. Gotować przez około 5 minut.
- Śmietanę wymieszać z mąką, dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i gotować jeszcze przez około 5 minut.
- Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- Zupę podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki i np. w chlebkach zamiast talerzy.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ilość zakwasu dodawanego do zupy należy dostosować do swoich preferencji smakowych. Im zakwasu więcej tym zupa kwaśniejsza. Ja dodaję cały powstały zakwas z tego przepisu.
- Propozycja podania w chlebkach domowej roboty z tego przepisu.
- Do zupy można tradycyjnie dodać białą kiełbasę. Należy ją dodać do garnka razem z jarzynami i ziemniakami, a gdy będzie ugotowana wyjąć, pokroić i dodać pod koniec gotowania.
- Do zupy można rownież dodać drobno posiekaną i podsmażoną razem z kiełbasą cebulkę.
Dziękuję za przepis na pyszny żurek !!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Krystyna
Bardzo proszę:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.