Kremowa, lekko kwaśna zupa z duszonych na maśle ogórków kiszonych.
Niezwykle intensywna i aromatyczna w smaku.
Zabielna śmietaną, oprószona natką pietruszki.
Taka jak u babci...
Komu talerz?
Życzę smacznego!
Składniki:
- Biała część pora;
- 1/4 korzenia selera;
- 1 średnia pietruszka;
- 2 średnie marchewki;
- 5 średnich ogórków kiszonych + sok z kiszenia ogórków;
- 5 średnich ziemniaków;
- 2 łyżki masła;
- 1 średni liść laurowy;
- 3 ziarna ziela angielskiego;
- 125 ml kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %;
- 1 łyżka mąki pszennej;
- 1/2 natki pietruszki;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Seler, marchewkę, por i pietruszkę umyć i osuszyć. Seler obrać. Pietruszkę i marchewkę obrać i pokroić w słupki.
- Jarzyny włożyć do garnka i zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować na średnim ogniu przez około 20 minut.
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę i po upływie powyższego czasu włożyć do garnka i gotować do ich miękkości.
- W międzyczasie ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dusić na rozgrzanym na patelni maśle.
- Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać do zupy podduszone na maśle ogórki. Jeśli zupa okaże się za mało słona lub kwaśna, należy dodać do niej soku z kiszenia ogórków.
- W miseczce wymieszać śmietanę z łyżką mąki, następnie dodać chochlę gorącej zupy, dokładnie wymieszać i wlać do zupy.
- Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać oprószoną posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
Właśnie przygotowałem zupę ogórkową wg powyższego przepisu. Rewelacja :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zupa smakowała:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Przepyszna :-) najlepsza ogórkowa!
OdpowiedzUsuń