Soczyste i kruche plastry fileta z indyka.
Kawałki pieczarek i cebuli.
A całość zatopiona w śmietanowym sosie.
Delikatne i pyszne danie!
Zapraszam!
Składniki:
- 500 g fileta z indyka;
- 1 średnia cebula;
- 5 średnich pieczarek;
- 3 ząbki czosnku;
- 2 liście laurowe;
- 3 ziarna ziela angielskiego;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu + mąka do obtoczenia koteltów;
- 1/2 łyżki ulubionej przyprawy do zup np. ziarenek smaku/vegety/kucharka czy 1 kostka rosołowa;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej.
Sposób przygotowania:
- Filet z indyka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w plastry. Każdy plaster dodatkowo przeciąć jeszcze na pół, a następnie rozbić cieniutko tłuczkiem.
- Każdy plaster indyka posolić i popieprzyć z każdej strony, a następnie obtoczyć w mące z obu stron.
- Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na lekko złoty kolor.
- Zarumnienione na patelni kotlety przekładać do garnka.
- Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plastry.
- Cebulę obrać, pokroić w pióra.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Na patelnię wlać świeży olej i go rozgrzać.
- Na rozgrzany olej wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażać.
- Następnie dodać pokrojone pieczarki i cebulę, posolić i podsmażyć.
- Podsmażone pieczarki, cebulę i czosnek przyprawić pieprzem i przełożyć do garnka z bitkami.
- Do garnka z bitkami, pieczarkami i cebulą wlać około 500 ml gorącej wody (woda ma przykrywać kotlety), dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Gdy woda z bitkami zacznie bulgotać dodać przyprawę do zup. A następnie zmniejszyć ogień i dodać śmietanę oraz doprawić potrawę pieprzem i solą.
- Na samym końcu do miseczki wlać 200 ml zimnej wody, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i dodać do garnka z bitkami. Całość energicznie mieszając gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Podawać na ciepło z ziemniakami, makaronem lub kaszą i surówką (u mnie surówka z marchewki z czosnkiem).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Filet z indyka można zastąpić schabem. Można zakupić także już gotowe sznycle z indyka (filet z indyka pocięty w plastry i zapakowny na tacce) np. w Biedronce.
- Z podanych składników wychodzi około 6 bitek.
- Tłuszcz ze smażenia plastrów indyka należy wylać, gdyż przypalona mąką może wpłynąć na smak sosu i spowodować, że będzie gorzki.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Świetny przepis. Prosty i smaczny! :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń