Bogactwo jarzyn: marchewki, pietruszki, selera i pora.
A do tego dodatek czerwonego buraka.
Całość posypana pietruszką i zabielona śmietaną.
Pyszny początek obiadu!
Składniki:
- 1 duża marchewka;
- 1 średnia pietruszka;
- Biała część pora;
- 1/4 korzenia selera;
- 1 duży, czerwony burak;
- 4 średnie ziemniaki;
- Natka pietruszki;
- 2,5 litra zimnej wody;
- 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe - opcjonalnie;
- 2 łyżki octu spirytusowego;
- 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie krążki.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, selera i pokrojonego pora i zalać 500 ml zimnej wody. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 10 minut.
- Buraka umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- Po upływie 10 minut, do zupy wrzucić pokrojonego buraka, dodać pozostałą część wody (2 litry) i 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe. Całość gotować, aż burak będzie miękki.
- Na 10 - 15 minut przed końcem gotowania, gdy burak będzie już prawie miękki, dodać pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości ziemniaków i buraka.
- Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i dobrze wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do już ugotowanej zupy, wymieszać, chwilę pogotować i zestawić z ognia.
- Ugotowaną zupę przyprawić solą, pieprzem, octem i wymieszać.
- Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!
- Z podanych składników wychodzą około 3 litry zupy.
- Buraka można zatrzeć na tarce o grubych oczkach zamiast kroić w kostkę.
- Do duszenia jarzyn (punkt 2 ) można dodać łyżeczkę masła, dla wydobycia głębszego smaku zupy.
- Zupę można zagęścić łyżką mąki. Należy wówczas łyżkę mąki wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i dodać do zupy przed końcem gotowania (jeszcze przed dodaniem śmietany).
- Kwaśną śmietanę można zastąpić słodką śmietaną o zawartości tłuszczu 30 lub 36 % lub śmietanką UHT (taką do kawy, tak nie powinna się zważyć).
- Z dodatku octu można zrezygnować (choć nie powinno się, bo on zapewnia kolor z buraków), lub zastąpić go sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Mega pyszna i prosta :)
OdpowiedzUsuńKolor zupy nie tak intensywny jak na zdjęciu, ale zupa bardzo dobra , słodkawa .
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń