Cienkie plasterki ziemniaków zapieczone w śmietanie i mleku.
Wierzch oprószony posiekanym szczypiorkiem.
Idealne jako dodatek do dania głównego czy samodzielne danie.
Smacznego!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków;
- 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 250 ml mleka;
- Sól;
- Pieprz;
- Margaryna do wysmarowania blachy;
- 1/2 pęczka szczypiorku.
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
- Śmietanę wymieszać z mlekiem i przyprawić solą i pieprzem.
- Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać.
- Formę do pieczenia wysmarować margaryną.
- Na wysmarowanej formie ułożyć plastry ziemniaków i zalać płynem śmietanowo-mlecznym.
- Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut.
- Zapieczone ziemniaki posypać posiekanym koprekiem i podawać na ciepło.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Czas pieczenia może ulec zmianie z uwagi na użyty gatunek ziemniaków czy właściwości piekarnika i wahać się od 45 do 75 minut. Ja piekłam 65 minut.
- Śmietanę wymieszaną z mlekiem można dodatkowo doprawić startą gałką muszkatołową.
- Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim czy gęstym jogurtem naturalnym.
Źródło przepisu: To co kocham.
uwielbiam wszystko z ziemniaka... u mnie rówież dzisiaj na obiad - ziemniaczanie :)
OdpowiedzUsuńNie jestem z Poznania, ale uwielbiam ziemniaki. To podstawa żywienia. :D
OdpowiedzUsuńChętnie bym widział dziś na obiad u siebie taką zapiekankę. :)
Ja również nie pochodzę z Poznania, ale kocham ziemniaki pod każdą postacią.
UsuńPozdrawiam.
salartka na obiad
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń