Wyrośnięte, złociste ciasto.
A w środku słodka niespodzianka.
Pyszne kajmakowe nadzienie.
Idealny dodatek do herbaty!
Zapraszam na słodki poczęstunek!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 3 łyżki białego cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 2 jaja;
- 325 ml mleka;
- 125 ml oleju;
- 150 g gotowej masy krówkowej.
Sposób przygotowania:
- Przygotować 2 miski. W jednej wymieszać ze sobą składniki suche tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- W drugiej miseczce wymieszać ze sobą składniki mokre tj. 2 roztrzepane widelcem jaja, mleko i olej.
- Do miski z suchymi składnikami wlać wymieszane składniki mokre i szybko wymieszać (tylko do połączenia się składników).
- Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub dobrze natłuścić i wlać niewielką ilość ciasta (tak aby tylko przykryło dno). Następnie nałożyć po 1 czubatej łyżeczce masy krówkowej i przykryć pozostałym ciastem.
- Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 20 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 12 muffinek.
- Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie.
- Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.
- W przypadku tego przepisu lepiej użyć papilotek, gdyż ciasto jest dość rzadkie i muffiny ciężko odklejają się od papilotek. W razie ich upieczenia bez użycia papilotek mogą wystąpić problemy z wyjęciem z formy.
- Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.
- Można użyć masy krówkowej tradycyjnej lub smakowej np. kakaowej czy orzechowej.
rzeczywiście, zdjąć z nich papilotki to tragedia, coś nie tak z tym ciastem, nie powinno być aż takiego problemu z oderwaniem papilotek
OdpowiedzUsuńA jak to wygląda w forenkach silikonowych? Mam blachę i foremki, ciężko będzie wyjąć?
OdpowiedzUsuńW silikonowych foremkach nic się nie przykleja. A muffinki poezja - przepyszne! Tak wszystkim posmakowały, że jutro powtórka z pieczenia :-)
UsuńObawiam się, że też będzie problem. Ale nigdy nie piekłam w silikonowych.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Witam nie widze skladnikow,zaslaniaja je zdjecia.Prosze o pomoc
OdpowiedzUsuńNie wiem co się dzieje... Kilka osób mi już ten problem zgłaszało... U mnie wszystko wyświetla się prawidłowo. Wklejam listę składników:
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2 szklanki mąki pszennej;
3 łyżki białego cukru;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
1 łyżeczka sody oczyszczonej;
2 jaja;
325 ml mleka;
125 ml oleju;
150 g gotowej masy krówkowej.
Ciekawa propozycja
OdpowiedzUsuń