Smakowite makaronowe rurki oblepione pomidorowym sosem.
Dodatek szynki drobiowej, pieczarek, czosnku i cebuli.
Całość przykryta startą mozzarellą.
A na wierzchu pietrszuka.
Pycha!
Składniki:
- 200 g makaronu penne;
- 200 g pieczarek;
- 200 g dobrej jakości wędliny (u mnie szynka drobiowa);
- 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30%);
- 2 średnie cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- 3 łyżki masła;
- 1/2 pęczka natki pietruszki;
- 250 ml zimnej wody;
- 1/2 łyżeczki oregano;
- 150 g startej mozzarelli;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany makaron przełożyć do miski.
- Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
- Szynkę pokroić w drobną kostkę.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Na rozpuszczonej na patelni 1 łyżce masła podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszkloną cebulę wraz z czosnkiem dodać do miski z makaronem i wymieszać.
- Następnie na patelni ropuścić kolejną łyżkę masła i poddusić na niej pieczarki. W momencie, gdy z pieczarek odparuje woda, dodać pokrojoną szynkę i podsmażać, aż szynka się zarumieni.
- Usmażone pieczarki wraz z szynką dodać do miski z makaronem, cebulą i czosnkiem i dokładnie wymieszać.
- Następnie makaron wraz z dodatkami przyprawić solą i pieprz i dokładnie wymieszać.
- W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Do miseczki wlać szklankę zimnej wody (250 ml), dodać koncentrat pomidorowy, oregano, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
- Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem (około 1 łyżką) wyłożyć przyprawiony makaron z dodatkami i całość zalać sosem pomidorowym.
- Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) i zapiekać przez 15 minut.
- Po tym czasie zapiekankę posypać startą mozzarellą i zapiekać przez kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni (3półka, grzałka górna i dolna), aż ser się rozpuści i zarumieni.
- Gotową zapiekankę posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. świderki, muszelki czy krajanka.
- Natkę pietruszki można zastąpić szczypiorkiem czy bazylią, a mozzarellę startym, żółtym serem.
- Dodatek wędliny można pominąć lub zastąpić ją tuńczykiem, salami czy mięsem mielonym.
- W celu zbogacenia smaku zapiekanki można zwiększyć ilość czosnku i/lub dodać kukurydzę.
- Koncentrat pomidorowy można zastąpić szklanką soku pomidorowego czy zblenowanymi pomidorami z puszki.
Witam, mozna dodać brokuły, a szynkę zastąpić kawałkami kurczaka? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście:-)
UsuńMyślę że drobno pokrojona kiełbasa też się nada, prawda? :)
OdpowiedzUsuńPodane proporcje dla ilu osób?
OdpowiedzUsuńW zależności od apetytów, dla 3 - 4 osób.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń