Kosteczki ugotowanych ziemniaków i marchewki.
Do tego kiszony ogórek i jajka ugotowane na twardo.
W towrzystwie groszku i kukurydzy konserowej.
Całość oblepiona majonezem, śmietaną i musztradą.
Oprószona drobno posiekanym szczypiorkiem.
Pycha!
Składniki:
- 5 średnich ziemniaków;
- 3 średnie marchewki;
- 3 średnie ogórki kiszone;
- 3 jajka ugotowane na twardo;
- 1 mała, czerwona cebula;
- Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g);
- Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);
- Pęczek szczypiorku;
- 2 płaskie łyżki majonezu;
- 3 płaskie łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 łyżka musztardy;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i marchewkę umyć. Marchewkę obrać. Ziemniaki i marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Ziemniaki obrać. Ziemniaki i marchewkę pokroić w drobną kostkę.
- Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ziemniaków i marchewki.
- Ogórki pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.
- Groszek i kukurydzę odcedzić. Dodać do sałatki. Wymieszać.
- Szczypiorek drobno posiekać. Połowę dodać do sałatki, a połowę pozostawić do dekoracji.
- Do sałatki dodać majonez, śmietanę i musztardę. Wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Posypać po wierzchu pozostałym, drobno posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Do sałatki można dodać 1 obrane i pokrojone w kostkę jabłko.
- Z dodatku szczypiorku można zrezygnować, a czerwoną cebulę zastąpić białą czy porem lub nie dawać w ogóle.
- Można dać sam majonez lub samą kwaśną śmietanę lub gęsty jogurt naturalny czy jogurt grecki.
- Najlepiej użyć musztrady o klasycznym smaku np. delikatesowej czy sarepskiej. Można ją także zastąpić chrzanem.
na przyjęcie
OdpowiedzUsuń