Pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone.
Kawałeczki soczystego jabłka i cebuli.
A całość oblana olejem i przyprawiona solą i pieprzem.
Na nowo odkryty smak dzieciństwa.
Polecam!
Składniki:
- 4 średnie ogórki kiszone;
- 1 jabłko;
- 1 cebula;
- 3 łyżki oleju;
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki;
- Sól;
- Pieprz;
- Cukier - opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Ogórki pokroić w drobną kostkę.
- Jabłko umyć, osuszyć, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ogórków.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do ogórków i jabłka. Wymieszać.
- Natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać do surówki. Wymieszać.
- Dodać olej. Wymieszać.
- Przyprawić solą i pieprzem, ewentulanie cukrem. Wymieszać.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi niewielka salaterka surówki (taka jak na zdjęciach).
- Olej można zastąpić oliwą.
- Surówka jest idealna do ryb, gulaszów, wątróbki i innych potraw mięsnych.
- Najważniejsze w tej surówce jest pokrojenie wszystkich skałdników w drobną kostkę.
- Najlepiej użyć ogórków kiszonych a nie kwaszonych.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Pyycha, ja lubię jeszcze z pomidorami bez jabłka ;)
OdpowiedzUsuńSurowka bardzo smaczna i w mig sie ja szykuje pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa podobnie jak Dorotxy robię taką z pomidorami zamiast jabłka.
OdpowiedzUsuńA taką moja mama czasami robiła do ryby, tyle że ogórka kiszonego tarła na największych oczkach, cebulkę bardzo drobnko kroiła i jabłko też tarła na tarce. Pamiętam, że była smaczna :) Ach, no i już nie dawała oleju :)