Cienkie plasterki kwaśnych ogórków kiszonych.
Wiórki soczystej, intensywnie pomarańczowej marchewki.
Cebula pokrojona w kosteczkę i koperek.
A całość oblana olejem i przyprawiona pieprzem.
Pyszny dodatek do obiadu!
Składniki:
- 250 g ogórków kiszonych (waga netto po odsączeniu);
- 1 duża marchewka;
- 1 mała cebula;
- Pęczek koperku;
- 5 łyżek oleju;
- Pieprz;
- Sól - opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Ogórki pokroić w cienkie plasterki.
- Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ogórków. Wymieszać.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do ogórków i marchewki. Wymieszać.
- Koperek drobno posiekać. Dodać do surówki. Wymieszać.
- Dodać olej. Wymieszać.
- Przyprawić pieprzem i opcjonalnie solą do smaku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi niewielka salaterka surówki (taka jak na zdjęciach).
- Olej można zastąpić oliwą.
- Surówka jest idealna do ryb i potraw mięsnych.
- Najlepiej użyć ogórków kiszonych a nie kwaszonych.
- Koperku można nie dawać w ogóle lub zastąpić go natką pietruszki.
- Ogórki kiszone można zastąpić konserwowymi.
- Gdy ogórki kiszone były zbyt kwaśne, surówkę można doprawić cukrem.
Matko Boska! Kocham tę surówkę!
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Super dodatek do obiadu! Polecam gorąco! ��
OdpowiedzUsuńBardzo fajny smak. Na pewno bedzie jedna z naszych ulubionych surówek. Dzieki za ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.
Ogórki kiszone są synonimem kwaszonych, rozumiem że chodziło o konserwowe...
OdpowiedzUsuńSałatkę właśnie robię:)
Pozdrawiam.
myślę, że chodziło o kiszone
UsuńJa też myślę, że chodziło o kiszone.
UsuńKiszone a kwaszone to nie to samo. Kiszone są zdrowsze, kwaszone są zakwaszanie a nie Tworzą się w naturalnym procesie kiszenia
UsuńZawsze coś nowego 😀 pyszna polecam
OdpowiedzUsuńMożna dodać jeszcze jabłko, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń