Delikatna i aromatyczna.
Towarzystwo białych różyczek kalafiora i zielonego brokuła.
Dodatek ziemniaków i koperku.
A całość zabielona kwaśną śmietaną.
Pycha!
Składniki:
- 1 mały kalafior;
- 1 mały brokuł;
- 2 marchewki;
- 1 pietruszka;
- 1/4 korzenia selera;
- Biała część pora;
- 4 średnie ziemniaki;
- 1 liść laurowy;
- 4 ziarna ziela angielskiego;
- 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;
- 2,5 litra zimnej wody;
- Pęczek koperku;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Brokuł i kalafior umyć, osuszyć i podzielić na różyczki.
- Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki pokroić w plasterki. Pietruszkę w słupki.
- Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zupy i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut.
- Po tym czasie dodać pokrojone ziemniaki i różyczki kalafiora. Gotować kolejne 10 - 15 minut, po czym dodać różyczki brokuła. Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Uważać, aby nie rozgotować brokuła. Zestawić z ognia.
- Śmietanę wlać do miseczki, dodać 2 chochle zupy, wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy. Wymieszać.
- Do zupy dodać drobno posiekany koperek. Wymieszać.
- Zupę przyprawić solą i pieprzem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 3,5 - 4 litrów zupy.
- Do zupy można dodać zarówno świeżego, jak i mrożonego brokuła i kalafiora (opakowania po około 450g).
- Gotując zupę należy uważać, aby nie rozgotować brokułów. Kalafior gotuje się dłużej niż brokuł. Czas gotowania tych warzyw zależy także od wielkości różyczek na jakie zostaną podzielone.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
bardzo fajna zupka
OdpowiedzUsuń